Хасково

Джоко Росич: Най-голямата роля на Георги Черкелов е, че е живял

Паметна плоча„Най-голямата роля на Георги Черкелов е, че е живял“, каза днес в Хасково Джоко Росич на откриването на паметната плоча на големия български актьор.

„Народът ни е казал, че този който го няма без него може. И народът е прав. Левски го няма, Ботев го няма и без тях може. Само, че без тези, без които може животът не е същият, нещо липсва“, каза Росич. „Черо го няма, няма я тая личност, която в най-неподходящия момент можеше да каже подходящи слова“, допълни още Росич.

Паметната плоча на Георги Черкелов се открива по повод годишнината от смъртта му. Тя е дело на Господин Тенев. Плочата е изработена от гранит и бронз, а инициаторът за направата й е община Хасково. „Тази паметна плоча е израз на обичта на хасковлии към личността и делото на Георги Черкелов. Още през 2003 той бе удостоен със званието почетен гражданин на Хасково“, припомни председателят на Общинския съвет Иван Иванов, който откри плочата заедно с дъщерята на Георги Черкелов – Ирина.

Георги Черкелов е роден е на 25 юни 1930 в Хасково. През 1956 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е също така и на сцените на Младежкия, Сатиричния и Народния театър. През 1982-84 е художествен ръководител на Хасковския театър, на чиято сцена се изявява не само като актьор, но и като режисьор.

От 1985 до 1990 е директор на Плевенския драматичен театър, докато продължава да играе в Народния театър „Иван Вазов“. Режисьор е на постановките „Полет над кукувиче гнездо“, „Спасителят в ръжта“, „Хъкълбери Фин“, „Борци“ и др. Сценичните адаптации на „Хъкълбери Фин“ и „Спасителят в ръжта“ е направил сам. През 2010 излиза негов сборник с разкази („Разкази и имейли“), издаден от Locus Publishing.

Георги Черкелов е удостоен е със званието народен артист. През 2001 г. получава престижния български орден „Стара планина“ за приноса му в българската култура. През 2009 получава наградата „Аскеер“ за цялостно творчество.
 

Паметна плоча  Паметна плоча 
 Паметна плоча  Паметна плоча

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button