Хасково

38 безработни от Хасково и Димитровград се обучават за санитари

Обучение38 безработни от Хасково и Димитровград започнаха днес обучение за санитари по нов проект на КНСБ „Шанс за работа“. Това са хора на и над 50 години, безработни от малцинствените групи и безработни с увреждания. Условието е да са били без работа повече от 1 година.
Проектът е за 6 месеца и е част от националния план за действие по заетостта. В Хасково той обхваща 14 безработни. 12 от тях ще бъдат назначени на трудови договори на минимална работна заплата като санитари в Многопрофилната болница, която е партньор по проекта, съобщи председателят на РКС на КНСБ Василка Иванова.

Идеята е не толкова да бъдат санитари, а да се грижат за болните. Години наред ни липсваше един подготвен персонал, който да е близо до пациентите, каза Славея Славова, главна сестра в МБАЛ-Хасково.  Тя уточни, че към момента персонала на болница е 680 души, 110 от които са санитари. Текучеството е голямо и чрез този проект ще имаме възможност да направим един добър подбор и да подготвим квалифициран персонал, коментира Славова. След приключването на проекта, ако има свободни работни места, обучаващите се ще бъдат назначени за постоянно на работа в болницата.

Хората са в такава възраст, в която трудно могат да си намерят работа. Проектът им дава шанс да усвоят една нова професия и да натрупат трудов стаж, коментира Василка Иванова. Безработните ще преминат 30 часа обучение по мотивация и 30 часа по ключова компетентност. От 11 март ще започне същинското им обучение в МБАЛ, което е 300 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button