Хасково

Тракийки с изложба по случай мартенските празници

ИзложбатаДен преди  да започнат мартенските празници,  пъстра изложба подредиха Тракийското дружество  „Г. Сапунаров „и читалище „Тракия“. Проявата е посветена и на предстоящия Ден на Тракия.

Под наслова „От сръчните ръце на тракийката“ са подредени  разнообразни  плетива и бродерии –символ на вечния стремеж на българката към красивото и практичното. От бабината ракла са извадени домашно тъкани кърпи и престилки и шарени терлици.  На повече от 120 години са сребърните пафти, предавани от поколение на поколение и  грижливо съхранявани от хасковска фамилия.
Изключително интересни са изделията от квилинг на Станка Райжекова. От така наречените хартиени филиграни тя е сътворила  неповторими картички, рамки за снимки, картини.

Щрих в изложбата  внася и колекцията от  джобни календарчета, събирани в продължение на четвърт век. Голяма част  са издадени от хасковски фирми и организации.  Сред тях е и календарчето с лика на Огняна Радева,  първата водеща на първата хасковска телевизия „Рекординг“.

Тази вечер най-сръчните тракийки ще получат награди. Ще бъдат отличени и  най-добрите майсторки в кулинарията, които пазят и обогатяват традициите на тракийската кухня.

Изложбата Изложбата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button