Хасково

Възстановиха стария обичай за посрещане на Баба Марта

ВъзстановкаВъзстановка на обичая „Посрещане на Баба Марта“ пресъздадоха днес децата от Детския танцов ансамбъл „Южняче“ съвместно с етнографския отдел на Регионалния исторически музей в Хасково. Ритуалът бе пресъздаден в Паскалевата къща и бе организиран със съдействието на Младежкия център.

Посрещането на Баба Марта е един от най-старите български обичаи и се свързва идването на пролетта. Вярва се, че за да омилостиви Баба Марта, стопанката на къщата трябва да стане рано сутринта, за да измете къщата и да изхвърли боклука. Смята се, че баба Марта влиза само в много чиста и спретната къща, а пролетното почистване символизира изхвърлянето на всичко лошо, старо и ненужно, останало от миналата година.

Според поверието преди идването на баба Марта, децата трябва да бъдат захранени ритуално с хлебчета, за да не ги хапят змии. Освен децата, с мартенички се закичват дръвчетата и животните.

След като изпълниха всички тези ритуали, децата и стопанката на къщата посрещнаха Баба Марта. Те се бяха подготвили с много песни и традиционни български танци. Тя пък ги закичи с мартеници, за да бъдат живи и здрави през цялата година.

Празникът завърши с прескачане на огън. Според народните вярвания така децата ще се предпазят от болести.

Възстановка   Възстановка
 Възстановка  Възстановка

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button