Хасково

Хасково аплодира подписването на Санстефанския мирен договор

3 мартДългогодишният посланик на Русия в Турция и приятел на българите граф Игнатиев и Сафет паша подписаха Санстефанския мирен договор, благодарение на който България отново се появява на картата на Европа след петвековно забвение.

Оттук нататък българският народ е свободен, възкликна Негово Превъзходителство. Това стана на откритата сцена на площад „Свобода“, а в ролите на историческите личности влязоха ученици – членове на  Интеракт Клуб Хасково , които подготвиха за своите съграждани   възстановка на великото за България събитие.

3 мартХасковлии изпълниха площада, на който малки и големи развяха българското знаме. Възрастен човек бе излязъл с плакат – репродукция на знаменитата картина на Ярослав Вешин „Атака. На нож“.

Тържествената церемония по случай националния ни празник започна с издигане на знамената на България и ЕС пред сградата на кметството. Предвождано от общинския духов оркестър и мажоретния състав,  шествието пристигна на централния площад . Представители на държавната и местната власт, партии, организации, граждани , деца отрупаха Паметника на незнайния воин с венци и цветя. Пред героизма на падналите за свобода и национална независимост се поклони и генералният консул на Руската федерация у нас Алексей Ушаков.

3 мартСлово по случай 135-годишнината от Освобождението на България от османско владичество произнесе заместник-кметът на общината Минко Ангелов. Прозвуча „Опълченците на Шипка“ в изпълнение на актьора Стефан Цирков.

Триото „Грамофон“, което пристигна от Казанлък с бус, украсен със сърп и чук и петолъчка, поднесе на публиката познати руски хитове от близкото минало и песни от популярни филми.На сцената излязоха и танцьорите от фолклорния ансамбъл „Южняци“ и оркестърът за народна музика при общината.

Честването на 135-годишнината не свършва дотук. Утре Регионалният исторически музей ще бъде домакин на изложбата “Моят идеал – свободна България“ . Тя включва снимков и документален материал за делото на големия руски дипломат граф Николай Павлович Игнатиев, чието име става вечен символ на връзките между България и Русия. Автор на експозицията е журналистката Калина Канева, която написа книгата „Н.П.Игнатиев – графът на българите“.

3 март 3 март
3 март 3 март

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
...
...
03.03.2013 17:00 17:00

Наистина беше много хубава възстановката по подписването на Санстефанския мирен договор. Браво на Интеракт клуб Хасково!
П.С.
Заглавието ще е още по-хубаво, ако бъде и вярно написано! … всъщност и в текста я има същата грешка – пише се „Санстефански“… Нищо лично, просто една правилно написана статия е винаги по-добра от една неправилно написана. 🙂

Back to top button