Хасково

2 200 хасковлии проверяват данъци и осигуровки с ПИК-код от НАП

НАП - ХасковоБлизо 2 200 хасковлии вече имат персонален идентификационен код /ПИК/ от Националната агенция за приходите, съобщиха от офиса на приходната агенция в Хасково.

Издаването на ПИК беше въведено от НАП в началото на миналата година. Първоначално той даваше възможност на лицето за проверка дали е регистриран трудовия му договор, дохода върху който го осигурява работодателят и дали същият прави редовно и в срок вноски за Допълнително задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/.

В края на 2012 година стана възможно с ПИК клиентите на НАП да „виждат” индивидуалните си данъчно-осигурителни сметки и така да имат информация за данъците и осигуровките, които дължат. Това бе направено заради въвеждането на единната сметка, по която вече се плащат всички задължения към бюджета и съгласно която средствата се разпределят според датата на тяхното възникване.

Персоналният идентификационен код се издава безплатно в офисите на НАП по постоянен адрес. Необходимо е само да се подаде Заявление за ползване на електронни услуги чрез ПИК, след което системата автоматично генерира уникален 12 – цифров код, който се издава на лицето в момента.

От офиса на НАП в Хасково препоръчват на клиентите си да следят данъчно-осигурителните си сметки и при възникнали въпроси или неуточнени суми да търсят служителите на администрацията. Специално за тази цел, в офиса вече функционира обособено гише за спешно съдействие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button