Хасково

След махленски спор Общината и „Еском“ не се разбраха

СрещатаБез резултат приключи срещата, инициирана от фирма „Еском“ с кмета на община Хасково Георги Иванов. В рамките на 40-минутния разговор неколкократно дебатите излязоха от рамките на добрия тон и се превръщаха в махленски спор.

Целта на срещата бе да се координират действията между общината и кабелните оператори, за да могат частните фирми да узаконят мрежата си. На срещата освен представители на „Еском“ бяха поканени представители на още два оператора – „Близу“ и „Булсатком“. Първият не дойде, а вторият след първите 5 минути разгорещени дебати обяви, че се чувства излишен в този разговор.

СрещатаПо време на  срещата стана ясно, че на 5 от 57-те улици, за които от ДНСК са издали заповеди за премахване на незаконни кабели, има мрежа на БТК, която операторите биха могли да ползват. Това са „Средна гора“, „Илинден“, „Георги Кирков“, „Цар Освободител“ и „Добруджа“.

В тази връзка Георги Иванов посъветва „Еском“ да пуснат отделно искане за тези 5 улици, за да може да получат разрешително. „Не мога да приема такова нещо“, обяви единият от шефовете на частната фирма Росен Пеянков. Главният архитект на общината Кремена Цонева уточни, че в противен случай няма как да им дадат разрешение, тъй като за останалите над 50 улици няма данни за законността на каналите на БТК.

СрещатаМрежата им не е цялостно нанесена в подземния кадастър и ние нямаме данни за законността й„, заяви тя и допълни, че само за тези 5 улици необходимата документация е налична.

Законността на каналната мрежа на БТК не можем да я докажем. Свързали сме се с БТК да ги помолим да я докажат. В цяла България БТК са издали удостоверения за налична инфраструктура в градовете и такова писмо ние имаме предоставено“, обясни Росен Пеянков.

СрещатаОказа се обаче, че нанесената в подземния кадастър мрежа на БТК е с прекъсвания, което пречи за издаването на общото разрешително. „Това са много малки участъци“, обяви управителят на „Еском“ Шени Делчева. Тя изрази възмущението си от високите такси, които трябва да се платят на общината.

Таксата за разглеждането на проекта за прекарване на 24 километра кабели била 115 хиляди лева, а за депозит трябвало да внесат над 2 милиона лева, които в последствие ще бъдат върнати.

Това е алчността ви. Това е рекет и корупция. Вие сте кмет, а не провеждате правилната политика“, заяви Шени Делчева. „Аз съм представител на изпълнителната власт и съм длъжен да спазвам законите и да защитавам интересите на общината„, отговори Георги Иванов.

По думите му няма логика една частна фирма да иска да вкопае кабелите си в канал, намиращ се на общинска територия без да плати нито един лев.

Чуйте пълен запис на срещата:
{mp3}escom_kmet_110313{/mp3}

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

13 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ДО ЕСКОМ
ДО ЕСКОМ
11.03.2013 12:58 12:58

КМЕТА Е НАПЪЛНО ПРАВ,ЕСКОМ ПОТВЪРЖДАВА МНЕНИЕТО МИ ЧЕ СА НЕПОДГОТВЕНИ,НАХАЛНИ И ПРЕКАЛЕНО АЛЧНИ .

Анонимен
Анонимен
12.03.2013 10:27 10:27

Ето това е най-лошото. С действията си корумпираните ни управници създават нов „морал“. Сиреч може и да краде, но прави. Разберете, ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО! Това е подсъдно! В целия бял свят, всеки който е направил престъпление, влиза в затвора или най-малко бива изритан от власта. Вижте в Англия как един депутат, който си косил ливадата за държавна сметка го опозориха и той като един достоен човек напусна Парламента!?! Разбира се ние не очакваме от един гьон-сурат да има достойно поведение, но къде са държавните контролни органи? Къде са следствие, прок*ратура, съд? Къде е ГДБОП, ДАНС, защото по организирана престъпна група от тази на хасковския кмет аз не съм виждал.

Няма значение
Няма значение
12.03.2013 0:13 0:13

Ами така се случва с всеки инвеститор в Хасково неплатил исканата сума от Представителя на изпълнителната власт. Друг е въпроса, че тя винаги за всичко е била в пъти завишена. А на обикновения гражданин на тази община не му остава нищо друго, освен да плаща една от най-скъпата вода; едни от най- високите данъци на движими и недвижими имоти…смет също; от всеки сфетофар да го дебне камера с цел още вложения в Общината…Сигурно идва ред и на кв. Болярово и кв. Веспрема да станат синя зона /то незнам изобщо останаха ли някои забравени улички по широкия център/. Не за друго…просто ходенето пеш е полезно. А и още какво ли може би е в зародиш в тази умна глава? Но на който не му харесва го показва на избори, не си стои вкъщи и чака другите да му свършат работата… А кмета, както винаги, а и най- вече по време на избори работи с всички сили за себе си! Което май е и нормално де!

Анонимен
Анонимен
11.03.2013 18:17 18:17

Кметът по типичен начин се опитва да манипулира хората. Никой не иска да прави каквото и да е безплатно, а иска цената да е поносима, за да не се отрази това върху обикновените граждане. Нима Еском са виновни, че плащаме най-високите данъци и такси, най-скъпата вода и още стотици най.

ffff
ffff
11.03.2013 18:04 18:04

Не разбирам защо кмета да е виновен. А когато изберем друг кмет той дали няма да спази ЗУТ и да даде на ЕСКОМ незаконно или безплатно да си прокарат кабелите? Тогава пък ще го погните, че не е защитил интересите на Общината като им е разрешил безплатно да си положат кабелите (както се получи с БИЛА.)

ppp
ppp
11.03.2013 17:03 17:03

ХОРА!!!Проблема ще доиде после когато трябва да се връща направената инвестиция заедно с печалбата! Дали ще са ЕСКОМ или други ще ги платим тия пари ние потре*ителите! И пак някой ще са добре а други ще го д–ме!

Анонимен
Анонимен
11.03.2013 16:20 16:20

Човечец прави;
– ВиК отклонение към дома си – плаща;
– вкарва ел. кабели под земята – плаща;
– лица, фирми и държавни организации плащат за разглеждане на проекти, право на преминаване и разкопаване, право на депониране и др. Единствено и само кабелните оператори извършват социална дейност – сакън, не бива да плащат! ОбС взема решенията. Не зная поне един мотив за изключване на търговско дружество, особено тези оператори, които извършат търговия върху чужда собственост на аванта – ел. стълбове, покриви, блокове, къщи, дворове, поземлени имоти, търговски сгради… А, вой – чак до небесата!

Гост
Гост
11.03.2013 15:01 15:01

Бойко подаде оставка, тоз още щял да стои… А бе ли Ви ли писна в Хасково вече от тоз кмет? Не Ви ли дотегна? То всичко си има предел на търпимост.. Ами то бива, то може ….вярно доста неща за Хасково направи, но това до колкото си спомням беше през предишните му мандати. Сега алчността му и манията му да вземе, колкото може повече, защото знае че е пътник; тотаритаризма като начин на управление, който той наложи, взеха невиждан превес. Осъзнанайте се! Това вече дори и в нашата България го няма! Беше добър кмет, но вече не е….Да дойде друг да работи в полза на хасковлии, все пак той се избира предимно заради това!

До Еском
До Еском
11.03.2013 13:41 13:41

Абе вие наистина сте много прости хора. Как може да правите сметки да давате стотици хиляди лева на кмета, а не вземете да дадете на 20-30 безработни хора по 20 лв. да протестират денонощно пред общината. Да направят палатков лагер и да го посрещат и изпращат всеки ден с плакати и яйца да видим как ще влиза и как ще излиза от общината кмета. Вие искате да не давате, а само да взимате от хората и бедните и гладните да ви свършат вашата работа- да събират подписи и да протестират. Ножа ви е опрял в кокъла- развържете кесиите и го съборете тоз кмет наи-после и освободете Хасково!

Анонимен
Анонимен
11.03.2013 13:40 13:40

Бря,тоя Узунжовец няма наяда,нямаа.

Ван Хелзинк
Ван Хелзинк
11.03.2013 13:30 13:30

ЕСКОМ да плащат като попове и да мълчат, че да не видят зор!

ДО ПРЕЖДЕ ПИШЕЩИЯ
ДО ПРЕЖДЕ ПИШЕЩИЯ
11.03.2013 13:08 13:08

АЛЧЕН Е ЧОВЕК КОГАТО ИСКА ПАРИ И ТО КОГАТО ИСКА МНОГО.

В СЛУЧАЯ ОБЩИНАТА В ЛИЦЕТО НА КМЕТА ИСКА ПАРИ, А „ЕСКОМ“ ИМАТ ДА ДАВАТ.

ТА ДА ТЕ ПОДПРАВЯ ЧЕ ТЯХ АКО ИСКАШ ДА СИ ПРАВ ТРЯБВА ДА ГИ НАРЕЧЕШ СКРЪНДЗИ.

А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО КМЕТА И НЕГОВОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ФИРМИТЕ КОИТО НЕ СА СКЛОННИ ДА МУ „ДАРЯВАТ“ ПАРИ Е ЯСНО И ГРУБО. ЩОМ СИ Е ТРЪГНАЛ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА БУЛСАТКОМ А НА БЛИЗЪ ВЪОБЩЕ НЕ Е ДОШЪЛ. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ЗАЩО НЕ ДОЙДОХА И БИЛЛА.

ХАСКОВЛИЯТА
ХАСКОВЛИЯТА
14.03.2013 9:28 9:28

Не мога да разбера хасковския гражданин.
Не вижда ли как всичко което му се налага от общината е само в негов ущърб. А той мълчи и стои страхливо у тях си и казва това мен не ме засяга.
Разсъждения по скоро на феодално зависими селяни.

Такса смет в Пловдив беше вдигната скоро преди седмица две на 1,5 промила. а в Хасково от години е 3 промила.

Таксата за детски градини от 7-8 години вече е по висока в пъти от всички мои роднини от други градове.

Данък сгради и автомобили също е в пъти по висок доста познати си регистрираха автомобилите в Димитровград, Минерални бани и Стамболово. Особено транспортни фирми.

КАКВО ЧАКАТЕ ФЕОДАЛНИ СЕЛЯНИ?
ДА ВИ ОБЪРНАТ С ГРЪБ И ДА ВИ ЗАПОВЯДАТ ДА СЕ ХВАНЕТЕ ЗА ПАЛЦИТЕ НА КРАКАТА ЛИ?

ЧАКАЙТЕ ТОГАВА.

Back to top button