Хасково

Откриват официално ремонтирания паметник зад ДНА на 26-ти март

ПаметникЗа 26 март е отложено официалното откриване на ремонтирания паметник на 10-ти Родопски полк, който се намира на територията на бившите казарми зад ДНА в Хасково. То било първоначално планирано за 13 март, но с оглед на обществено-политическата ситуация в страната е преместено във времето, обявиха днес от инициативния комитет за възстановяването на монумента.

Паметникът вече е готов, предстои пространството около него да се облагороди, обяви областният управител Ирена Узунова. Тя изрази задоволството си от случващото се в бъдещия парк. Дали той обаче ще бъде факт, ще стане ясно тепърва, защото предстои да бъдат отпуснати средства за проектирането му в размер на около 76 000 лева. Досега държавата е дала общо 200 000 лева за възстановяване на паметника и за разчистването на терена. Събрани са и 6 300 лева от дарители.

ПаметникПаметникът на 10 Родопски полк е издържан в стила, в който се е появил през 1929 година, обяви представителят на Министерството на отбраната Иво Антонов. Той даде идея едно от близките училища да поеме шефство над монумента, т.е. децата да се грижат за него и така да се възпитава у тях родолюбие. Антонов се надява това да се превърне в традиция в цялата страна.

Докато стане ясно дали ще се реализира идеята за мемориалния парк около паметника за терена ще се грижат 10 работници от временната заетост, които имат задачата да го превърнат в приветлив за хората, които ще го посетят.

Бъдещият парк ще бъде проектират на около 15 декара със сграда около 1000 кв.м., в която да има музейна експозиция за членовете на полка, обяви Ирена Узунова. Тя изрази задоволството си от приетата на последната сесия на общинския съвет в Хасково декларация в подкрепа на идеята бившите казарми да се превърнат в парк и каза, че се надява на бързата реакция на кметството, което да предостави необходимите строителни книжа, с които да се кандидатства за средства по проект.

 Паметник  Паметник
 Паметник  Паметник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
11.03.2013 18:23 18:23

Браво,браво.
Язък на кмета…е*аха го тоя път.
Узунжовец мръсен…

грета иванова
грета иванова
11.03.2013 19:11 19:11

Махайте мазната областна

Дърт пръч
Дърт пръч
12.03.2013 14:36 14:36

Ами тоя дъртия пърдич,бате Веско,какъв ..й държи там,или може да е съученик на някой от 10-ти Родопски полк.

Back to top button