Регион

С карнавални маски започна Сирни Заговезни в Свиленград

ИзложбаПъстра изложба на карнавални маски украси училище „Иван Вазов“ в Свиленград в навечерието на Сирни Заговезни. Така децата напомниха за стародавния карнавален обичай в народния календар.

С документален филм за деня на прошката, танци и игри учениците дадоха старт на предпролетния празник. Весело маскирано  шествие ще тръгне утре от сградата на Общинския исторически музей. На площад „14  март“ ще бъде възпроизведен обичая хамкане, всеки ще може да прескочи за здраве пречистващия огън.

Свиленградските  клубове „Съотечественик“ и „Приятели на Русия“ ще покажат обичая  „Масленица„. Така в Русия се нарича седмицата преди Сирни Заговезни. Представителки на руската общност в града ще почерпят с блини – разновидност на палачинките. По руския обичай сламено чучело ще отиде в пламъците като знак, че зимата и злите сили си отиват.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button