Регион

Възобновяват делото за смъртта на Чакъра край Харманли

ЧакъраИскане за възобновяване на делото за смъртта на Тодор Димов Тодоров – Чакъра е изпратил главният прокурор Сотир Цацаров до Върховния касационен съд. Искането е случаят да се върне за допълнително разследване.

С решение на Европейския съд по правата на човека по делото „Димов и други срещу България“ е установено нарушение, което има съществено значение за делото, съобщават от Главна прокуратура. Съдът е приел, че е допуснато нарушение на задължението на българската дърава да разследва ефективно обстоятелствата, при които Чакъра е загинал.

Тодор Димов Тодоров загина през 2003 година при акция на полицията срещу него в дома му край Харманли. Той е трябвало да бъде задържан, за да влезе в затвора, където да изтърпи 6-месечна присъда за предоставяне на жилището си за сексуслуги.

В операцията по задържането му участва рекордно количество полиции заради това, че той ги е посрещнал с автомат. Лично главният секретар на Министерството на вътрешните работи Бойко Борисов издава заповед харманлиецът да бъде обстрелван с гранатомет в собствената си къща, а по-късно следствието приема, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Вижте какво разказа пред Haskovo.info майката на Тодоров през ноември:



guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

14 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.03.2013 13:45 13:45

Така и трябва!

Анонимен
Анонимен
26.03.2013 9:24 9:24

А колкото до записа на тая изпаткала …
изпратете го в ЕС та да си направят извода…

Анонимен
Анонимен
26.03.2013 9:17 9:17

Боклуците на боклука там им е мястото.
Щото иначе пак започваме,
няма полиция,
няма прок*ратура,правосъдната система не работи,
щото полицията в случая е изпратена със заповед за задържане на Чакъра от съда но двамата полицая са посрещнати с дъжд от к*ршуми.
И какво ревете сега,Чакъра това,Чакъра онова.
Питайте кои са АДВОКАТИТЕ и колко парички смъкнаха от това дело,те са за слагане на ешафода да да…

До миновач
До миновач
26.03.2013 9:07 9:07

Ало,миновача да ти го начукам в устата,
много си компетентен бе ,къде си бил тогава та да я свършиш ти мръсно копеле,не оплювай цялата система,копелдак мръсен…!

Анонимен
Анонимен
26.03.2013 7:49 7:49

трябва всички бослуци да бъдат унищожени

Миновач
Миновач
25.03.2013 20:22 20:22

Чакъра, Бог да го прости! Може и да е има вина, но къде по света се използва гранатомет срещу къща? Проблема идва от там, че МВР не са достатъчно подготвени за да се справят със подобни случаи, които са рядкост за България. Вместо да действат професионално, те се държат като слон в стъкларски магазин. По същата логика можеше да вдигнат изтре*ител да пусне няколко бомби върху къщата на Чакъра или да докарат танк или гаубица. Така не се действа от полиция.

Анонимен
Анонимен
25.03.2013 15:23 15:23

Проблема е съвсем друг и е добре да се прочете решението на съда, преди да се коментира, там се казва, че започнала акция по задържане, когато е започнала, Чакъра е бил жив, когато е завършила, е бил мъртъв, т.е. държавата е осъдена за некомпетентно и непрофесионално проведена акция, при която се е стигнало до ситуация да има убити, като се подчертава, че те са могли да бъдат и от страна на полицията .

ГОСТ
ГОСТ
25.03.2013 15:01 15:01

ПРАВИЛНО СА ГО ОТГЪРМЯЛИ, ДАЖЕ МНОГО ЧАСОВЕ СЕ МОТАХА С НЕГО ! АКО ТАКА СЕ ДЕЙСТВА МОЖЕ И ДА НАМАЛЕЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ! И НА ТЕЗИ КОЙТО ВОДЯТ СЕГА ДЕЛА В СТРАСБУРГ ТРЯБВА ДА И УДАРЯТ ПО 50 ТОЯГИ ЗА ДА СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО!

ГОСТ
ГОСТ
25.03.2013 14:57 14:57

АЙДЕ СТИГА БЕ,КЪДЕ В СВЕТА ЩЕ СТРЕЛЯШ ПО ПОЛИЦАЙ ,А ТЕ ЩЕ ТИ ЧЕТАТ МОЛИТВИ! ЗА ВЪПРОСНИЯТ ЧАКЪР ПОЛИЦАИТЕ ПЪРВО БЯХА ОТИШЛИ ПРИНОДИТЕЛНО ДА ГО ЗАДЪРЖАТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА ЩОТО НЕ РАЧЕЛ ДА ВЛИЗА В ПАНДЕЛАТА, ПОСЛЕ ОТКРИЛ ОГЪН С КАЛАШНИК ПО ПОЛИЦАИТЕ И КАКВО ТРЯБВАШЕ ДА ПРАВЯТ ТЕ? ДА МУ СЕ ПРИМОЛЯТ ЕЛА БЕ МОМЧЕ ЩЕ ТЕ ЗАВЕДЕМ НА РЕСТОРАНТ ИЛИ ТРЯБВАШЕ ДА МУ НАПРАВЯТ ФЕЛАЦИО Т.Е СВИРКА!

Анонимен
Анонимен
25.03.2013 14:33 14:33

„Налице е нарушение на процедурното задължение на държавата ответник за ефективно разследване на обстоятелствата, при които г-н Тодоров е загубил живота си“, приема Съдът в Страсбург.

Анонимен
Анонимен
25.03.2013 13:59 13:59

Съдът е приел, че е допуснато нарушение на задължението на българската държава да разследва ефективно обстоятелствата, при които Тодор Димов Тодоров от Харманли /”Чакъра”/ е загубил живота си. В изпълнение на задълженията си по НПК, главният прок*рор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частно наказателно дело №11/2005 г. на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело определение, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прок*ратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство, като делото се върне за допълнително разследване.

Чакъра бе убит с гранатомет след „ювелирна” операция на 11 декември 2003 г. на МВР, ръководена от Бойко Борисов в Харманли. България бе осъдена заради тази операция, командвана лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. По делото ответник бе неговото правителство, но той не призна вината си.

Анонимен
Анонимен
25.03.2013 13:49 13:49

Основна фигура в този случай е точно Бойко Борисов. В интервю пред „24 часа“ още преди произнасянето на присъда на съда в Страсбург той призна: „Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и, ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз.“

Анонимен
Анонимен
25.03.2013 13:47 13:47

Казано с две думи – отново премиер, ама друг път …
Да си рита футболната топка с Гоце и след това заедно да си пият бирата с ке*апчета, да си играе карти с Вальо Нафтата !

Анонимен
Анонимен
26.03.2013 9:31 9:31

Като не обвиняваш полицаите,какъв чеп търсите,
а
операцията да не би да се е провеждала от сервитьорките на р-т ПРИКАЗКИТЕ аъъ?
От къде това оръжие,откъде?Законно притежаван Калашников ли-такъв филм няма…

Back to top button