Хасково

Готвачи и сервитьори в елитни заведения болни от туберкулоза

Световен ден за борба с туберкулозатаБолни от туберкулоза готвачи и сервитьори, работещи в елитни хасковски заведения, са открили от хасковския белодробен диспансер, съобщи днес директорът д-р Веселин Калфов. Вероятността да заразят други хора с инфекциозното заболяване е огромна, тъй като едни от начините за предаването му е по въздушно капков път и чрез храна.

Констатиран е и случай на болен фризьор. Последният пример е на работник в месарски цех. Туберкулозният бактерий е много устойчив и адаптивен, а температурата на обработка на месото не е толкова висока, обясни д-р Калфов. Проблемът тепърва ще се задълбочи, защото с последните промени в наредбата от октомври миналата година изследването за туберкулоза /проба на Манту/ е задължителна само при постъпване на работа и не се прави при подновяване на здравната книжка. Преди това пробата на Манту се е правила ежегодно.

От началото на годината до момента случаите на туберкулоза в областта са 18. Сред заболелите е и 8-годишно дете, което е било в контакт с баща си, носител на заболяването. Хората са от различни слоеве на обществото, обобщи д-р Калфов. През миналата година болните са били 74, като четирима са починали. Данните бяха изнесени по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва днес.

Огнища на туберкулоза има в Димитровград и Симеоновград, където има концентрирано ромско население. Въпреки че в масовите случаи става въпрос за социалнослаби хора, от болестта никой не е застрахован и тя може да се прояви във всеки един момент. Лечението е продължително и скъпоструващо, а вероятността от рецидив е голяма. Преди излекуваните пациенти са се проследявали от диспансера до живот, но сега този период е само 3 години.

Д-р Мария Апостолова от Областния белодробен диспансер посочи и другият проблем –  много деца нямат ваксината срещу туберкулоза БЧЖ. Това се дължи или на не отзоваването на децата, на неправилно поставяне или пък на неправилно отчитане от страна на личните лекари, предположи тя. Първата ваксина се поставя още след раждането, в по-късна възраст се правят реимунизации, а от 2000 г. ангажимента за това вече е на личните лекари. При правилно поставяне на ваксината, детето трябва да има белег на лявото рамо. 

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се предава от човек на човек. Не всеки заразен обаче развива болестта. Това се случва при 10 % от контактните хора, най-често при тези с отслабнал имунитет или такива със съпътстващи заболявания като диабет. Освен при контакт заразяването може да стане и чрез заразена храна, а директен източник е млякото.

 

Световен ден за борба с туберкулозата

Д-р Веселин Калфов
Световен ден за борба с туберкулозата 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
НКЛИЕНТ
НКЛИЕНТ
26.03.2013 8:52 8:52

аКО НЕ ПИШЕТЕ КОИ СА ЕЛИТНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ С БОЛНИ ГОТВОЧИ И СЕРВИТЬОРИ ЩЕ ПРИЕМА СТАТИЯТА ВИ ЗА ПРОВОКАТИВНА И НАСОЧЕНА КЪМ ТОЗИ БИЗНЕС, ВЪВ КОЕТО НЕ СЕ И СЪМНЯВАМ.дАНО НЕ Е ПРОВОКИРАНА ОТ ОНАЗИ ХУБАВА РЕКЛАМА С ТУБЕРКУЛОЗАТА ,ЗА КОЯТО втв БЕШЕ ОСЪДЕНА ОТ РЕСТОРАНТЬОРИТЕ ЗА 270 000 ЛЕВА.МИСЛЕТЕ КАТО ПРАВИТЕ НЕЩО.!!!

Back to top button