Хасково

С празнична литургия хасковските храмове почетоха Благовещение

БлаговещениеС празнична света литургия започна големия християнски празник Благовещение в хасковските храмове. Десетки вярващи изпълниха храмовете, за да запалят свещи и да се помолят за здраве.

На днешния празник, архангел Гавраил се явява на Света Богородица, за да й донесе благата вест, че ще стане майка на Божия син. Храмът „Свети Димитър“ от сутринта се пълнеше с миряни, които се помолиха  пред иконата на Света Богородица. Литургията бе отслужена от отец Серафим, който  помаза вярващите и освети оставените обредни питки и хлябове, които според традицията се раздават за здраве.

В България празник се свързва с идването на пролетта, затова на този ден задължително се яде нещо зелено – коприва, спанак, лапад. Според традицията се пече пита, а на трапезата трябва да присъства риба.

Днес имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Благовещение  Благовещение 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button