Хасково

„Висящо кафе“ и „Висящ хляб“ вече и в Хасково

Висящо кафе„Висящо кафе“ и „Висящ хляб“ се предлагат от днес в Хасково. Първи в благородната инициатива се е включил хранителен магазин на бул. „Освобождение“ 26.

„Честно казано от години виждам, че хората все повече и повече обедняват и има много, които не могат да си купят дори един хляб. Затова взех идеята присърце“, коментира пред Haskovo.info собственикът на магазина Марина Сидерова.

Идеята е когато някой клиент плати „Висящо кафе“ или „Висящ хляб“ касовият бон да се съхранява в кутия. Когато в хранителния магазин влезе нуждаещ се той получава хляба или кафето заедно с бончето. Така всеки платен предварително продукт ще отиде при получателя си. „Надявам се в тази инициатива да се включат и други фирми от Хасково, защото тук има хора с големи сърца“, коментира Марина Сиредова.

Висящо кафе

Кера Стоянова

Първите десетина висящи хляба и кафета в магазина днес вече бяха факт. До обяд двама социално слаби успяха да се възползват от услугата.

Една от тях бе 65-годишната Кера Стоянова. Жената е инвалид. Пенсионирана е по болест. Живее заедно с дъщеря си, зет си и двете си внучета. Всички разчитат на нейната пенсия от 150 лева. Зет й също го викат от време на време да поработва, плащали му по 10 лева на ден, но това се случвало много рядко. Така реално петчленното семейство на Кера Стоянова живее с малко над 200 лева.

След като днес разбра за инициативата, в която се е включил кварталния магазин, жената се просълзи и от сърце благодари на онези, които са платили „Висящия хляб“, с който днес 65-годишната хасковлийка ще нахрани семейството си.

Всички търговски обекти, които са част от инициативата „Висящо кафе“ и „Висящ хляб“ са обозначени със стикери. В областта засега те са два. Хранителният магазин „Олимп“ в Хасково и кафе „Синьото“ в Димитровград.

Видео Вижте видео репортаж

Висящо кафе Висящо кафе

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

18 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Славея Димитрова
Славея Димитрова
26.03.2013 13:24 13:24

Браво на тази собственичка – първата лястовичка в Хасково на една добра инициатива, която може и да не нахрани много хора, но ще ги стопли с протегнатата ръка за помощ от други хора…..а тези другите ще почувстват радостта от това да даваш.

позната
позната
27.03.2013 16:51 16:51

Да, това сме ние…….А аз мисля,че човек,който няма да направи такова нещо,не би си го помислил предварително да обвинява неоснователно. Що се отнася за момичето,е не всички са блондинки/ не е обида,защото и аз спадам към тях/.За чистоплътността едва ли Вие,или пък в къщи Ви е по-чисто,бъдете сигурен/без да Ви засягам/. Просто я познавам добре.

Иван Делчев Керанов
Иван Делчев Керанов
27.03.2013 16:00 16:00

много хубава инициатива-ама магазинерката с черната коса-нещо ми се вижда нечистоплътна-дали има здравна книжка -валидна

До Госпожа 2
До Госпожа 2
27.03.2013 15:54 15:54

Уважаема госпожо ,на вас явно Ви е убягнало основното нещо в цялата работа – а именно:
Висящотото кафе или хляб се заплаща от един клиент за друг . Продавача в магазина /заведението пуска касова бележка за да докаже че няма да прибере парите просто така и тази касова бележка заедно с кафето или хляба се дава на нуждаещото се лице.
Не виждам с какво това ще се отрази на финансовото Ви състояние .

Анонимен
Анонимен
27.03.2013 14:43 14:43

Купи хляб и го дай на някой беден, който ти видиш или познаваш, не го оставяй, че не се знае кой ще го вземе.Така се включи

miglena sahtonova
miglena sahtonova
27.03.2013 12:47 12:47

kak da se vklu4a v tazi iniziativa

Анонимен
Анонимен
27.03.2013 12:34 12:34

Висяша сметка за ток и вода няма ли да има , щото си мисля , че хората могат да си купят хляб и мляко, ама сметките са проблем.

NIKOI
NIKOI
27.03.2013 12:32 12:32

голямо лицемерие: като стигнат до висяща яхта и вила в Кан да се обадят да се включим

госпожата 2
госпожата 2
27.03.2013 11:55 11:55

Да,госпожа съм,по простата причина.че съм омъжена,а не нещо повече от НЯКОГО.Работя в малко квартално магазинче и го ,,упраляваме,, както искаме(доколкото ни позволяват закончетата,кои приемаха всички тези БЕЗРАБОТНИ,НАШИ УПРАВЛЯВЩИ от много години.Никой не Ви е налагал мнение,ако искате се включвате,ако не….Това,че ние сме взели инициативата присърце не би трябвало да влияе на на съвестта на никого.Нали сте много умни,ами четете,колко отзиви има в пресата по света. А това, че държави кото Испания,градове като Лондон и т.н. са се включили в тази инициатива след нас, не Ви ли говори нещо?Нима там хората са по-глупави,или може би по-сърдечни?От години работим и все повече потъваме,но откажи се де,ако можеш да си покриеш разходите на фирмата да я изчистиш от задълженията, в които Държавата и всички институции те вкарват.А като затвориш иди,че си намери работа.И въпреки всичко,като видиш човек, който ти се моли за хляб,защото му прилошава от глад ,предполагам,че и вашето сърце ще се трогне и ще откликнете.Що се отнася до препродажбата на хляба,ще ви кажа само,че разходите на един такъв магазин месечно са около 17 %,а от хляб,цигари и някои други стоки имаш между 5-9 %.Мислите ли,че една такава препродажба на хляб оправя положението на някой,който гледа припадащи от глад хора? Само ние ли сме еснафи и неверници?А знаете ли,че има и хора,които купуват хляб за бездомните кучета,а работят на 2 места,за да свързват двата края и да издържат децата си,които нямат работа. Като сте токова ДОБРИ- тръгнете,дайте пример КАК да се оправи тази ДЪРЖАВА,а ние ще застанем до Вас на драго сърце и ще помагаме както можем.

Анонимен
Анонимен
27.03.2013 8:35 8:35

До Госпожа 2.Много „госпожи“ станахте от такива като вас се продъниха нещата.Ако вие сте по умни направете си магазин и си го управлявайте както си искате,но никой не е длъжен да играе по хорската гайда,така че…
Най напред попитайте къде са „господата“ и „госпожите“демек управници и крадци на ТОК,ВОДА,ДАНЪЦИ,ЗАПЛАТИ,ПЕНСИИ и т.н…
ВЪВ ТАЯ ВРЪЗКА ПРЕДЛАГАМ.
ВИСЯЩИТИ КАФЕТА И ХЛЯБ,ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ НАЙ НАПРЕД НА ЕКС ДЕПУТАТИТЕ И НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА,ЗАЩОТО ТЕ СЕГА СА БЕЗРАБОТНИ И СА НА БОРСАТА ПОСЛЕ НА „ГОСПОЖИТЕ“И ЧАК ТОГАВА НА ОСТАНАЛИТЕ НУЖДАЕЩИ СЕ ПО ПРЕЦЕНКА НА МАГАЗИНЕРА…

Госпожа 2
Госпожа 2
26.03.2013 22:48 22:48

Ами нали на теб ти е предварително платено всичко бе!!!Как ще фалираш?!Ти се явяваш само един посредник!Ето от такива“благотворители“като теб трябва да се боим повече отколкото от мангалската напаст!!!Няма да се учудя ако точно такива като тоя“собственик“започнат да препродават платеното!!!

---------
---------
26.03.2013 21:06 21:06

това с висящия к–р ми хареса Много глупаци има в нашата държава затова сме и на тоя хал Скимне му на някое говедо нещо изръсят го по радиото или телевизора и като започнатедни дърдорения плямпания ужасАз имам магазин в циганската махаба ако поч(на да давам висящи продукти за 2 дни фалирам

Госпожата
Госпожата
26.03.2013 15:17 15:17

Зная,че има хора, които биха опорочили всяко нещо,независимо дали е за добро,стига да могат да покажат арогантността си.И защо си мислите,че и без тази инициатива, не сме влизали в положение на нуждаещи се,като сме им давали ядене? Ами позаинтересувайте се.А Вие, правили ли сте го някога? С вулгарности не се оправят нещата.

До госпожата
До госпожата
26.03.2013 14:24 14:24

Госпожа,а някъде да сте прочели не за висящ а за
надигнат к*р,като прочетете вие сте за там.
Щото ГОСПОЖИТЕ не оставят парички,а това ще направят бабите и дядовците от оскъдните си пенсийки,а най много ще намажат циганите.
Още не са разбрали какво става…

Николай Драгиев
Николай Драгиев
26.03.2013 14:06 14:06

Поздравления за първия престрашил се да прескочи бариерата на предубеждението, дано в всички магазини в страната това стане масова практика.Тези които оставят „Висящия“ продукт няма да обеднеят ако го оставят, но тези които го получат може би някои от тях ще преживеят още един ден. Дано само не се появят злосторници, които да вземат и препродават полученото, НЕКА БЪДЕМ ПОНЕ ВЕДНЪЖ ХОРА !!!!!!

ГОСПОЖА
ГОСПОЖА
26.03.2013 14:05 14:05

Прочетох в заведение за хранене и за „висяща супа“! Наистина добра кауза…

Един...
Един...
26.03.2013 13:56 13:56

Питам и отговор не макам-
къде е държавата?
Къде е майката закрилница,
къде е министерският съвет
който получава заплати от нашите пари?
Къде са олигарсите,
къде са крадците на ток,вода,данъци и т.н?
На кафето и на хляба ще се радват пак мангалите,щото те са с пердета на очите.
А нормалният,честният отруденият човек
колкото и да няма не би протегнал ръка за просия.
ДА,ДА.

ния
ния
28.03.2013 18:36 18:36

Бях миналата седмица в София.В Халите има няколко щанда за хляб. Като отидох да си купя пред мен имаше едно момиче. Като си направи покупките дойде един възрастен и много зле облечен човек направо изглеждаше като клошар.Гледаше различните рзличните видове хляб защото това са специализирани щандове, но си мълчеше и нищо не искаше нито от продавачката нито от нас. Момичето пред мен обаче го попита какъв хляб иска и той посочи едни черни хлебчета. Тя ги плати. И аз след нея му купих още една торба от тези хлебчета. Това беше.Никъде не пишеше че има висящ хляб , нямаше кутии и пр. Освен това мен ме смещава нещо като дават по телевизията разни хора на които им е купено кафе съвсем нямат вид на закъсали финансово.
Пък и кафето ли е най важното. Въобще тази инициатива не що не ми е ясна и не ми харесва. Интуитивно , още не знам защо. Отначало я възприемах с цяло сърце, сега чувствам,че нещо не е наред. Аз като искам ще купя един хляб и ще го дам на някой . Ама не е необходимо да ме подсещат касички и надписи в магазините.

Back to top button