Хасково

Тракийци се прекланят пред Капитан Петко, родственица на войводата коригира Гугъл

Тракийци, архивВ деня на 100-годишнината от Одринската епопея Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ организира шествие до паметника на Капитан Петко. С венци и цветя потомците на тракийските бежанци ще се преклонят пред подвига на легендарния войвода, след което ще присъстват на тържественото откриване на реконструирания паметник на 10-то родопски полк.

Денят на Тракия е повод  димитровградчанката Пенка Чакалова-Генева да постави на общественото внимание огромна фактологическа грешка, тиражирана от печатни и електронни  медии.  Става въпрос за годината на откриването на паметника на Капитан Петко войвода в Хасково, построен по инициатива на доханхисарци. Годината  е 1955-та, а не 1963 г, както пише и в Гугъл. Вестниците от онова време отразяват многолюдното  тържествено откриване. Текстове и снимки на монумента са публикувани в „Родопска борба“,“Отечествен фронт“, „Народна армия“, „Патриот“ и други периодични издания. Всичко това е детайлно описано и съхранено в картотеките и в издаваните по повод юбилейни годишнини библиографски указатели  от Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Откъде и защо е тръгнала грешната информация, че паметникът е открит през 1963 г , е трудно да се установи. В интерес на историческата истина всеки, публикувал неверните данни, трябва да ги коригира, коментират не само тракийски деятели.
Пенка Чакалова-Генева , която написа писмо до Haskovo.info, е правнучка на Митрю Кирков Каракирков- брат на Петко Кирков Каракирков – Капитан Петко войвода. В деня на откриването през 1955 г.  бях ученичка в трети курс на Педагогическо училище в  Хасково, спомня си тя.  След официалната церемония дядо ми Кирко Каракирков, Добра Каракиркова /деца на Петковия брат Митрю/ и аз, Пенка Чакалова, бяхме снимани пред паметника.

Авторката на писмото е написала три книги за именития си родственик. Четвъртата  носи работно заглавие „Паметниците на Капитан Петко Войвода“. В нея се цитира, че първият паметник на славния капитан е изграден в  Кърджали и е открит на 23 май 1955г., вторият – в  Хасково, открит на 18 декември 1955 г.  Третият паметник е открит на 18 февруари 1959 г. във Варна. Христина Терзистоева, тогавашен председател на Тракийско дружество във Варна, пише докладна записка до Общинския съвет- Варна, в която апелира по примера на  Кърджали и Хасково и в техния град да бъде построен паметник на големия българин Капитан Петко войвода.

Изследователката на живота и делото на храбрия син на Тракия разчита, че всички, които пишат по някакъв повод за Капитан Петко, ще бъдат по-прецизни и ще ползват информация единствено от надеждни източници.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button