Хасково

Обновеният паметник на Десети родопски полк – в центъра на бъдещия мемориален комплекс

ЧестванетоЗаместник-министърът на отбраната Ася Давидова и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев участваха в тържествената церемония по откриването на възстановения паметник на Десети пехотен родопски полк в Хасково. Честването на 100-годишнината от Одринската епопея бе под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев.

Въпреки дъжда много граждани дойдоха край обновения войнишки паметник, издигнат със средства на участниците в полка. В словото си областният управител Ирена Узунова изрази преклонението на потомците пред подвига на българските воини, записали в летописа една от най-големите победи на армията. Тя благодари на държавните институции и на членовете на инициативния комитет, работили за идеята за възстановяване на първия в България полкови паметник.

Узунова пожела успех на по-нататъшното изграждане на мемориален парк с озеленен терен, паметни плочи с имената на 3600-те воини ,загинали за свободата и независимостта на отечеството в периода от формирането на полка (1885 г.) до края на Втората световна война и музейна експозиция на бойната слава. Поклон пред паметта на героите, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, оказал ценно съдействие за реставрация на мемориала.

Представители на държавната и местната власт, партии, неправителствени организации и граждани окичиха паметника с венци и цветя.

Честването на 100-годишнината от превземането на Одринската крепост завърши с тържествена проверка – заря, в която участваха военнослужещи от военно формирование 52 740 – Хасково и представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Честването Честването
Честването Честването
Честването Честването
Честването Честването
Честването Честването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.03.2013 8:45 8:45

НИКОЙ НЕ ЗАБРАВЕН,
НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО.
МИНУТА МЪЛЧАНИЕ…

Анонимен
Анонимен
27.03.2013 9:09 9:09

БРАВО.ЕДНА ДОБРА ИНИЦИАТИВА.ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

гост
гост
27.03.2013 11:45 11:45

Къде са ДПС,защо ги няма тия родолюбци?:)))

Анонимен
Анонимен
28.03.2013 8:55 8:55

ГОСПОДА БЪЛГАРИ НЕ СЕ ЗАЯЖДАЙТЕ ВЕЧНО С ДПС НИЕ ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО И ЩЕ ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО ВАШАТА РОДИНА Е И НАША ….ВСИЧКИ ПОМНИМ СМЯНАТА НА ИМЕНАТА ПРЕЗ 1984 ОТ ТОГАВА ДО ДЕН ДНЕШЕН БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ВСЕ НАДОЛУ ЗАЩО НИКОЙ НЕ СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА ЗАЩО ….ЕТО ЗАТОВА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ДЕЛИТЕ ХОРАТА НЕКА ДА ЖИВЕЕМ КАТО БРАТЯ ….ИМАМЕ МНОГО ПРОБЛЕМИ ЗА РЕШАВАНЕ ТАКА ЧЕ …

Back to top button