Хасково

Пунктове ще консултират хора с проблеми заради зачестилите самоубийства

Красимира БогдановаОще от началото на април в Хасково ще бъдат разкрити пунктове за консултации на хора с психични проблеми, които проявяват склонност към самоубийство. Това е само една от мерките, набелязани от Регионалната здравна инспекция относно зачестилите самоубийства в цялата страна.

Случаите на самозапалване са драстичен проблем, защото това е изключително тежко и нечовешко. То показва, че психиката на човека се изражда, коментира психологът към РЗИ-Хасково Красимира Богданова.

За да се справят с тежкия проблем, от здравната инспекция ще организират Дни на отворени врати. Екипи от психилози и психиатри ще консултират всички, които имат някакъв проблем. В Хасково ще бъдат разкрити два пункта за консултации – в многопрофилната болница и в Центъра за психично здраве в Болярово. Те ще работят в понеделник, сряда и петък от 9 до 12 часа. В останалите градове от областта консултации ще се извършват в медицинските центрове.

Срещи ще бъдат направени и със здравните специалисти в училищата, за да им обяснят какви са симптомите на потенциалните самоубийци. Младежите до 18 години се оказват най-рисковата група. Прави впечатление, че самоубийствата и опитите за самоубийства сред тях се увеличават и това е най-тревожният проблем, обясни Богданова. Ако преди на живота си посягаха предимно хората над 60 години, то сега тази възрастова граница рязко е спаднала и това се  случва най-често при тези до 35-години. Липсата на реализация е основната причина за вземането на фаталното решение, обобщи тя.

Само за януари и февруари в Хасковска област са извършени 12 самоубийства.  Предпочитаният начин е чрез поглъщането на медикаменти. И ако целта на жените повече е за сплашване, то мъжете са убедени, че искат точно това.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.03.2013 14:42 14:42

Аз съм психически нестабилен човек с намерение да се самоубия и ще ида на консултация… за к’во да ми кажат кой е най-добрия начин да се самоубия ли.Умираме си да се харчат пари за глупости.Вместо заплатата на някой аматьор психолог и наеми и к’во ли по издръжката на този център, платете нечий ток или нахранете някой.Глупости!

Анонимен
Анонимен
27.03.2013 17:43 17:43

Да ви го начукам,оправете социалното положение на хората,не ги травматизирайте повече с вашите глупости.
Хората като имат пари,като работят и и са добре всичко е наред.
Затова под съд такива като Боко исие,те докараха народа до тоя хал…

az
az
28.03.2013 0:13 0:13

сега искам да се самоубия писна ми от всичко как ще ме разубедите даите работа на народа аз осадих последния си работодател за неисплатени заплати и тормоз .Кажете ми как да продалжа напред в какво да вярвам .как да оцелея в тази скапана даржава.иде ми и аз да се запаля та да се усетят крадците там горе дето като ги изберем се самозабравят.

любо дилов -червен
любо дилов -червен
28.03.2013 13:11 13:11

момчета красимира не е виновна че някои искат да се палят и т н

Back to top button