Хасково

Етническата и религиозната толерантност – още от детска възраст

Кръглата масаЕтническата и религиозната толерантност трябва да се възпитават още от детската градина. Това бе една от основните тези на състоялата се в Хасково дискусия около кръглата маса „Етническа и религиозна толерантност –прилагане опита на САЩ“.

Проявата бе организирана от Българо-американската алумни асоциация, която обединява възпитаници на учебни заведения в САЩ.
Темата е актуална в днешна Европа, винаги е била актуална в България, а Хасково със своя пъстър етнически състав на населението е подходящ за такива обсъждания, подчерта Соломон Паси, председател на асоциацията.

Кръглата масаТой посочи, че през различни исторически периоди България е станала втора родина за арменци, руснаци, гърци, и подчерта ролята на страната ни за спасяването на българските евреи. Соломон Паси подчерта още, че според нашата конституция религиозните убеждения не могат да се използват за политически цели, но това правило се нарушава.

Журналистката от БНТ Добрина Чешмеджиева, председателят на Националния младежки форум Лилия Ванкова споделиха впечатленията си от САЩ, където се въвеждат политики на равни възможности главно чрез увеличаване на ресурсите в образованието. Участници във форума посочиха примери на толерантност и успешен междукултурен диалог, както и проблеми на социалната интеграция на ромите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Седящият бик
Седящият бик
28.03.2013 16:11 16:11

Точно американците ли ще ни учат на толерантност. С 200 год. история, през които са ликвидирали местното население и са внасяли роби. За каква толерантност ще ми говорят. Нашата история е 7 пъти по дълга от тяхната и няма какво да научим от тях в това отношение. Тук нямаме проблем с религиите, имаме проблем с циганите, управляващите ни и такива, които все ни казват отстрани кое как да правим.

Back to top button