Хасково

Вълче поле отбеляза 61 години от гибелта на тримата граничари

Възпоменателна церемония61-вата годишнина от трагичната гибел на тримата войници Асен Илиев, Георги Стоименов и Стоил Косовски отбелязаха в любимешкото село Вълче поле. Възпоменателната церемония се състоя пред построения през 1982 година в тяхна чест паметник в центъра на селото.

Тримата войници загиват при изпълнение на служебния си дълг на 31 март, 1952 година. Те намират смъртта си на връх Сарабурун, близо до с. Вълче поле при въоръжени стълкновения с група нарушители, опитващи се да преминат нелегално границата.

Церемонията се организира всяка година от община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите. На нея присъстваха началници на гранични полицейски управления, редови и бивши служители, представители на Дружество „Щит и меч” в Ивайловград, десетки жители на селото и хора от различни краища на страната.
Традиционно присъстваха и граничари от интернет – форума „Граничарите на България”, обединени под девиза „Нито крачка назад – зад нас е България!”.

За първи път панихидата бе уважена и от внучката на Георги Стоименов – Полина Атанасова и неговата племеница Антоанета Карадачка. Граничарят загива без да види сина си, който е бил само на 3 месеца.
Кметът на селото Георги Янакиев припомни историята на трагичните събития. След края на официалната церемония паметта на Илиев, Стоименов и Косовски бе почетена с падане на колене и с едноминутно мълчание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.04.2013 17:57 17:57

Само едно малко уточнение – границата е между България и Гърция…. а не както е написано в статията между България и Турция.

доктора
доктора
01.04.2013 21:38 21:38

Едно уточнение,внучката на Героя на Гранични Войски Георги Стоименов и миналата година присъстваше ,когато чествахме 60 години от битката при Сарабурун.

Анонимен
Анонимен
01.04.2013 22:40 22:40

ГОРКИТЕ ВОЙНИЦИ ЗАГИНАЛИ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ……………..

От друг БЪЛГАРИН
От друг БЪЛГАРИН
01.04.2013 23:46 23:46

Войниците не са загинали заради „някакъв режим“, а за родината си. Войниците винаги загиват за родината си – тя нямат вина за политиката на политиците. „Малка“ подробност е, че разбитата диверсантска група е подготвяла терористични актове – заловеният жив диверсант е разкрил скривалището с взривните материални.

Ха да видим сега
Ха да видим сега
02.04.2013 3:07 3:07

Заловения жив диверсант жив ли е още и има ли наследници?

Back to top button