Хасково

Прокуратурата разследва харченето на парите от такса смет в Хасково

Контейнери за отпадъци, архивПрокуратурата в Хасково е започнала проверка по сигнал за неправомерно изразходване на такса смет в общината, съобщи за Haskovo.info говорителят на държавното обвинение Павел Жеков.

Сигналът до прокуратурата е от Агенцията за държавна финансова инспекция. В него се твърди, че парите, събирани от таксата за битови отпадъци са харчени не по предназначение.
До месец трябва да приключи разследването, което ще установи дали има нарушение и кой го е извършил, обясни Жеков.

Според чл. 254а от Наказателния кодекс длъжностното лице, което се разпореди с бюджетни средства не по предназначение, може да получи присъда до 3 години лишаване от свобода или пробация. Задача на разследването е да установи кой се е разпоредил с парите от таксата.

Сигналът от агенцията е по повод жалба на общинските съветници от ГЕРБ, която те внесоха миналата година, след като стана ясно, че пари от перото са ползвани като вътрешен заем в общината за покриване на разходи по европейски проекти. След това парите бяха възстановени.

Действително ние подадохме тази жалба, но така и не получихме отговор от агенцията, коментира пред Haskovo.info председателят на сесийната група на партията Иван Панайотов. Той обясни, че жалбата е била провокирана от това, че по закон парите за битови отпадъци не могат да се ползват за нищо друго.

В държавата всеки може да бъде разследван. Парите бяха ползвани за плащания по европейски проекти и веднага след като ги получихме от държавата бяха възстановени, заяви от своя страна кметът Георги Иванов. Пред Haskovo.info той допълни, че явно преди избори всички ги е страх от него.

Миналата година и срещу община Димитровград започна разследване за неправомерно харчене на парите от такса смет. Тогава сигналът беше подаден от Сметната палата, която беше извършила проверка за периода 2008 – 2011 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button