Хасково

Валежите бавят сеитбата на слънчоглед, земеделците притеснени

ImageНеблагоприятните климатични условия забавят сеитбата на слънчоглед в Хасковско. Заради валежите, стопаните не могат да влязат в нивите и има опасност реколтата да бъде компрометирана.
Земеделските производители вече се притесняват от голямото забавяне. По това време миналата година вече почти бяхме засяли 80 на сто от слънчогледа. Тази година сме засяли едва 10 % от плануваните декари, коментира пред Haskovo.info един от големите производители в региона Тенчо Тенчев. Той планува да засее 4 000 дка с маслодайната култура, но до момента има само 1 000 дка.

Според земеделците до края на март сеитбата на маслодайната култура би трябвало да е приключила, за да се избегне засушаването на по-късен етап, което забавя развитието на растенията. В нашия регион през юни количествата на валежите намаляват и ние искаме да избегнем точно това, обясни Тенчев.
 
Очакваните според метеоролозите нови количества дъжд обаче няма да позволят на производителите
да сеят поне още няколко дни. Всеки ден забавяне ще се отрази неблагоприятно върху реколтата, и тя ще бъде по-слаба от други години, прогнозират земеделските производители.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button