Хасково

Хасковска фирма: Митниците си избиват комплексите чрез нас

Балкан ТабакАгенция „Митници“ пречи на хасковското предприятие „Балкан Табак“ АД да се развива и създава нови работни места – това заяви днес председателят на борда на директорите на дружеството Даниел Ангелов. Според него става въпрос за престъпление, извършено на най-високите етажи на властта. Ангелов дори заяви, че шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов си избива комплексите.

САГАТА
Сагата с хасковския завод за промишлена преработка на тютюни и рязане на жили започнала през ноември миналата година, когато ръководството на предприятието решило да уведоми Агенция „Митници“, че започват обработка на тютюневи жили. Дни след това първи на инспекция в дружеството дошли от Стопанска полиция, които се оказали некомпетентни по тютюните и повикали на помощ Агенция „Митници“, които дошли на инспекция предружавани от служители на сектор БОП.

Балкан Табак„Бяха запечатани машините ни за обработка на жилите. В някаква вътрешна кореспонденция шефовете на Агенция „Митници“ дават мнение, че тютюневите жили са акцизна стоки против академичното мнение на Института по тютюна и тютюневите изделия, противодител на централната митническа лаборатория и против дефиницията на тютюн и тютюневи изделия в Закона за акцизите и данъчните складове“, коментира Ангелов.

По думите му в същото време друга фирма в България, която се занимава със същата дейност като хасковската – „Плевен БТ“, „при пълен комфорт от страна на митническите органи“, продължава да извършва дейността си. За да го докажат от хасковлии купуват от тях 2250 кг. тютюневи жили, за което разполагат с фактура. От документа е видно, че жилите са продадени без да се начисли и една стотинка акциз, допълни Даниел Ангелов.

Балкан ТабакПРИЧИНАТА
Според Даниел Ангелов причината това да се случва датира от 2006 година. Тогава Ангелов заедно със съдружника му Николай Захариев бяха посочени лично от Ваньо Танов като участници в международна група, уличена в производството на фалшиви цигари.

Според информацията тогава двамата са били наети от австрийска групировка и са играели ключова роля в нелегалното производство на фалшиво „Марлборо“ в Германия и Австрия. Производствените мощности в разкритите незаконни фабрики край Кобленц и Залцбург са от 3 български дружества.

„Никой след това не каза как са се развили нещата. Никой не обясни, че дори срещу нас не бяха заведени дела, тъй като съдът в Кобленц прецени, че ние нямаме нищо общо с това престъпление“, коментира Ангелов.

Балкан ТабакПОЗИЦИЯТА НА АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ
Агенция „Митници“ защитава фискалните интереси на българската държава във всички случаи, в които съществува възможността акцизното законодателство да бъде нарушено. Това се отнася и за комплексни казуси като цитирания, при които установяването на това акцизна стока ли е даден продукт е въпрос на лабораторни анализи и експертиза, както и на дългогодишен дебат на европейско ниво, завършил още през 2011 г. с Директива 2011/64/ЕС на Съвета от 21 юни 2011 г., според която „експандираните тютюневи жили” се включват в понятието „тютюн за пушене” и подлежи на облагане с акциз.

В този смисъл и по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове Агенция „Митници“ е застанала зад становището, че цитираното дружество извършва дейност, която е свързана с производство, което трябва да се извършва само в данъчен склад и са предприети съответните действия, включително административно-наказателно производство.

Балкан ТабакПолитика и принцип в работата на митническата администрация е равнопоставеността на всички представители на легалния бизнес пред закона, поради което преди близо два месеца са предприети съответните действия и по отношение на другото, цитирано в текста дружество.

ПОСЛЕДСТВИЯТА
От „Балкан Табак“ АД са изпратили писмо до главния прокурор на България и министърът на финансите. В него от ръководството на завода искат да се даде ясен отговор дали тютюневите жили са акцизна стока или не. „Искаме закона да се тълкува еднакво за всички фирми„, коментира Даниел Ангелов.

Искаме заводът ни да бъде пуснат отново и да работим спокойно, допълни той.

Балкан Табак Балкан Табак

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
04.04.2013 15:47 15:47

Ни давате кот трябва и къдет трябва яаа.
Гъзъ ви к*р нище ль?Давайте на Боко,давайте на Танов давайте на сичките и тогава няма да плачите,ам ши ривете…

Анонимен
Анонимен
04.04.2013 17:28 17:28

Хората са си прави, не може за едни да може, а за други не, нали уж сме „демократична държава“, но изглежда за всичко трябва да се снася… А журналистите можеха да си направят труда да прочетат директивата преди да цитират. Къде в нея е споменато „експандираните тютюневи жили“ или въобще нещо за жили?
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:176:0024:0036:BG:PDF

Back to top button