Хасково

Творбите на 40 академици показват в обновената градската галерия

Постоянна експозицияНова постоянна експозиция бе открита в градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Повечето от творбите не са показвани с години, разказа пред Haskovo.info директорът на хасковските галерии Татяна Форева.

Експозицията включва предимно живопис и скулптура на 40 автори. Всички са с академично образование, а част от художниците са работили и живели в Хасково. Сред тях се отличават имената на Златьо Бояджиев, Димитър Иванов – Лицо, Георги Божилов, Илия Петров и др. Новото този път е, че за всеки от тях е представена и кратка автобиографична справка.

Галерията вече посреща посетителите в освежени зали. Подът навсякъде е обновен, а старият мокет е заменен с гранитогрес. Ремонтът се осъществи с подкрепата на общината и е първият от много години насам, уточни Татаня Форева. Амбицията била да се подменят и осветителните тела в градината на галерията. Желанието ни е да засилим посещенията на учениците, а защо не и да се провеждат тук часовете по изобразително изкуство, каза още тя. 

До юни месец залите на градската художествена галерия били заети с изложби. Освен постоянната експозиция, в момента е подредена и фотоизложба на Унгарския културен институт. Тази вечер тук гостува и най-активният изпълнител на класическа китара в Централна и Източна Европа Шандор Мещер от Унгария,  който ще изнесе концерт на живо. Репертоарът му обхваща музиката на повече от 600 години от Ренесанса до наши дни.

 Постоянна експозиция  Постоянна експозиция
 Постоянна експозиция  Постоянна експозиция

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button