Хасково

Д-р Вълканов: При проблем с простата, мъжете да потърсят лекар

Беседа8 от всеки 10 мъже над 60 години имат проблеми с простата. Какви са основните симптоми и кога трябва да се потърси лекарска помощ разясни днес известният уролог д-р Иван Вълканов. Беседата, част от Националната кампания за мъжко здраве, бе насочена към мъжете над 50 години, които са най-рисковата група.

Целта е те да бъдат насърчени да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.

С напредването на възрастта простатната жлеза започва да се увеличава, а лекарите наричат това състояние доброкачествена простатна хиперплазия /ДПХ/. Заболяването е четвъртото по честота сред мъжете.  

Основната теза е, че с напредване на възрастта нивото на тестостерона при мъжете намаля и в резултат на тези промени се наблюдава доброкачествено увеличение на простата, обясни д-р Вълканов. Оплакванията на пациентите са свързани с често уриниране, болка, дразнене и др., което влошава качеството на живот. Не лекуването им може да доведе до усложнения като възпаления, кръв в урината, камъни в пикочния мехур и тежко увреждане на бъбречните функции. Съветът към тях е да потърсят лекар, а не да се самолекуват,  включително и с широко рекламираните медикаменти. Без простата и пикочен мехур може, но без бъбреци не, каза д-р Вълканов.

 Предприетото навреме лечение с медикаменти може да избегне хирургическа намеса и да подобри качеството на живот на пациентите.

 Беседа Беседа 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button