Хасково

Административният съд отмени допълнителните такси в детските заведения

ImageХасковският административен съд отмени решението на Общинския съвет в Хасково, с което бяха приети такси за допълнителни педагогически дейности в детските заведения. Според съда приетата разпоредба е незаконосъобразна.

Новите такси в детските градини бяха гласувани от съветниците на 14 декември миналата година, но бяха оспорени от областния управител в съда като незаконосъобразни.

Според решението на Административния съд така въведената задължителност на таксите за допълнителни педагогически дейности е в противоречие със Закона за народната просвета. Според разпоредбите на закона извършването на подобна услуга става само по желание от страна на родителите, а на практика в случая услугата ще се предоставя и съответно заплаща без реално да се ползва.

Въпросното решение има за цел да унифицира събирането на пари в детските градини за наемане на възпитатели за педагогически, спортни или други услуги, защото преди съществуваше непрозрачност около събирането и разходването на средствата, заяви в последното заседание по делото защитникът и председател на Общинския съвет Иван Иванов.

Административният съд осъжда Общинския съвет в Хасково да заплати на областния управител разноските по делото в размер на 170 лева. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, уточняват от пресцентъра на Административния съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читателка
читателка
16.04.2013 14:15 14:15

И какъв е смисълът, след като общинският съвет пак ще ги гласува и приеме, както фишовете за МПС…?! В нашата община съдебни решения и закони не се зачитат.

Back to top button