Хасково

Ученици на гости в съдебната палата, гледат дело срещу контрабандист

Дни на отворени вратиУченици от езиковата и природо-математическата гимназии в Хасково се запознаха отблизо със спецификата на работата на съда и прокуратурата. Днес те бяха на посещение в Съдебната палата в Хасково, която отвори врати по случай Деня на българската конституция и професионалния празник на българските юристи и съдебни служители.
Всеки от учениците има амбицията да учи право, затова с любопитство днес научиха как функционират отделните служби, какви услуги предлагат и как се разпределят съдебните дела. Бъдещите прависти присъстваха и на истински съдебен процес в Окръжния съд срещу контрабандист на цигари. Подсъдим бе 54-годишният Назми Хасан, спипан 7 пъти на граничен пункт „Капитан Андреево“ с нелегални папироси. Делото приключи със споразумение с прокуратурата и за 465-те кутии, които той се опитал да пренесе през граница, получи 10-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. В полза на държавата бяха конфискувани и двете му коли.

Дни на отворени вратиЗначи той няма да лежи в затвора и наказанието му са само отнетите коли, коментираха след края на делото учениците. Съдия Стратимир Димитров обаче им обясни, че това е погрешно схващане на много хора. Той подробно разясни на учениците какво означават процедурите „споразумение“ и „съкратено съдебно следствие“ и че те пестят много време, средства и усилия.

Днешното дело не бе от най-тежките, но ако подсъдимият не беше сключил споразумение, трябваше да разпитваме много свидетели и вещи лица, след това страните трябваше да пледират, а съдът да излезе с присъда, обясни цялата процедура съдия Димитров. Според него споразумението е предпочитано пред съкратеното съдебно следствие, защото подсъдимите предварително знаят какво ще им е наказанието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button