Хасково

И кмета след папата с „Царство на славяните“

Базар на книгата23 от най-известните издателства се представят на тазгодишния Базар на книгата на площад „Атлантически“ в Хасково. Базарът, част от литературните дни „Южна пролет“, бе официално открит днес от председателя на Общинския съвет Иван Иванов.

Разнообразието от предлаганата литературата и този път е огромно – от детски книжки за най-малките читатели до луксозни издания за ценителите. Болшинството от издателите са обявили и големи търговски отстъпки – от 10 до 30 %, а на някои щандове намаленията са до 50 %.

Най-ценното издание на базара безспорно е книгата „Царството на славяните“ на Мавро Орбини, която за първи стъпва в Хасково. За издаването й е ползвано оригиналното италианско издание от 1601 година, съхранявано в софийската библиотека. Именно по него Паисий Хилендарски пише своята „История Славянобългарска“ през 1762 година. По едно издание от книгата, която е на цена от 80 лева, ще бъде подарено на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и кмета на Хасково Георги Иванов, съобщи главният редактор на издателството Маруся Якова.  Фототипно издание на оригинала е подарено през 2009-та година и на папа Бенедикт ХVI.

Въпреки че много хасковлии се спираха пред щандовете, купувачите бяха малко. Продажбите на книги са спаднали значително през последните години, което търговците обясняват с ниските доходи на хората. Според тях най-търсени са детските поредици, а класически издания се купуват предимно за подаръци.  

 Базар на книгата  Базар на книгата
 Базар на книгата  Базар на книгата

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button