Хасково

Направленията свършват, лекарите преглеждат на вересия

д-р Живко ХристовНаправленията за специалисти на личните лекари в Хасково се топят с всеки изминал ден. Причината е, че Здравната каса намалява броя на направленията към общопрактикуващите лекари.

За първото тримесечие на миналата година д-р Живко Христов например е разполагал със 150 направления повече отколкото тази година. За април, май и юни тази година например в практиката на д-р Христов отпуснатите направления вече са изчерпани наполовина. Като се прибави и фактът, че за предходното тримесечие общопрактикуващият лекар е в преразход с над 120 направления, които трябва да възстанови сега, се оказва, че пациентите на д-р Христов не е добре да се разболяват в следващите два месеца.

„Многократно съм звънял до Районната и Националната здравноосигурителна каса, откъдето получавам разбиране, но не и решение на проблема. Отговарят ми: така ще бъде. Да обаче пропорционално на намаления брой направления, намаляват и паритет за изследвания„, коментира медикът.

Така реално страдат пациентите. Трудната ситуация се усложнява и от факта, че личните лекари от тази година са задължени да дават направления на 6-месечните деца за уролог, отделно и на пациентите, които отиват на ТЕЛК, както и на онези, които трябва да бъдат оперирани в университетските болници в страната.

Така сред цялата тази бюрокрация личните лекари се опитват да лекуват и останалите си пациенти. А всичко е въпрос на пари. „Ние долу разпределяме едни пари, които някъде по върховете изчезват“, коментира д-р Живко Христов. Самият той моли специалистите да лекуват болните на вересия, а той на един по-късен етап им се издължава с направление.

ВидеоВижте още във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
жожо
жожо
06.03.2014 13:59 13:59

Господ здраве да им дава на тези всеотдайни лекари!

Back to top button