Хасково

Пестициди морят пчелите в Хасковско, предупреждават кметовете

ImageПчелните семейства в Хасковско са намалели драстично, алармираха от Областния пчеларски съюз. В някои части на региона пчелите са измрели на 50 %. В момента на територията на областите Хасково и Кърджали има около 15 000 пчелни семейства. 
Проблемът с измирането на пчелите, което се наблюдава в световен мащаб, бе обсъден на среща при заместник-областния управител Николай Нанев. Съдействие от него са поискали пчеларите в региона, според които сред причините за този рязък спад са употребата на някои видове пестициди. До Областната агенция за безопасност на храните са подадени множество жалби от пчелари срещу земеделски производители, които третират с препарати културите си, без предварително предупреждение за това. И въпреки че този въпрос е уреден нормативно, процедурата е толкова тромава, че на практика не не изпълнява.

Според Наредба 15 преди третирането с препарати за растителна защита, земеделските производители са длъжни да уведомят писмено кметовете на населени места 5 дни по-рано. Те пък от своя страна трябва да предупредят пчеларите. Нишката обаче по веригата се къса, от което потърпевши са пчеларите и единственият вариант за тях е да търсят правата си по съдебен път. Пръскане може да се извършва до 11 часа и след 18,30 часа, каза д-р Ангел Христов от ОАБХ. Той уточни, че могат да се ползват само препарати, лицензирани в България и регистрирани за съответната година.

Всички кметове на населени места ще бъдат предупредени с писма за спазване изискванията на наредбата. За нас и пчеларите, и земеделските производители са важни, категоричен бе днес заместник-областния управител Николай Нанев.

Синдромът на празния кошер се наблюдава от 2-3 години. Не знаем каква е причината, по пчелите няма болест, в кошера има храна и пчелните семейства трябва да се развиват. Но излизайки от кошера, пчелите губят ориентация и се губят някъде по пътя, обясни председателят на Областния пчеларски съюз Тошо Тодоров.

Смята се, че лъченията от клетъчните телефони е сред другите причини за измирането на пчелите. Работливите насекоми са отговорни за опрашването на 75 на сто от растенията и без тях ще станем свидетели на рязко покачване на цените на хранителните продукти, прогнозират специалисти. Ако пчелната популация продължава да намалява с това темпо, земеделските производители ще трябва да вложат много средства в технологии за ръчно опрашване на културите, което от своя страна ще доведе до по-високи цени на храните за потребителите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.04.2013 9:08 9:08

Мирослав Найденов : „Ако не подкрепим прок*ратурата в разследването й срещу Цветанов, това политическо мракобесие ще продължи…“

Back to top button