Регион

Стамболово съживява местни традиции

Фестивал в СтамболовоФестивал на културното наследство“ се състоя в  Стамболово. Той  е част от теренното проучване на тема „Културни паметници, културно наследство и местни обичаи“, в което се включиха всички читалища и училища на общината. Те събраха информация и описаха част от съхранените в народната памет местни обреди и обичаи, а също най-характерните кулинарни рецепти.

На сцената оживяха обичаите Лазаруване и Молитва за дъжд, представени от ученици от Жълти бряг и Поповец. Групата от училището в Силен направи възстановка на Къна геджеси – моминската вечер на бъдещата булка според мюсюлманските обичаи.

„Да се насладим на местните гозби и прочутото стамболовско вино“ – това бе мотото на подредената богата кулинарана изложба. Масленица, баница с булгур, катми, рибник, ашуре, баклава бяха само част от ястията, поднесени от читалищата в Стамболово, Царева поляна, Рабово, Тънково, Жълти бряг, Поповец, Зимовина, Силен, Лясковец.

Жури връчи награди на най- добрите млади изпълнители на народни обичаи и  на майсторите на гозби.

Основното послание на „Фестивала на културното наследство“ е да се опознае, съхрани и популяризира традиционниото за региона богастство в сферата на духовната и материалната култура. Нека то да помогне и за развитието на  туризма, каза заместник-кметът на Стамболово Мухлис Сербест.

 Фестивал в Стамболово  Фестивал в Стамболово

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button