Регион

Най-старият слънчев часовник в света откриха в община Минерални бани

слънчевия часовникУникален Слънчев часовник на повече от 5 000 години бе открит в община Минерални бани. Откритието е от световен мащаб, тъй като единственият подобен досега часовник е намирен единствено в Мексико. Той обаче се състои само от пет стъпала. Слънчевият часовник в Минерални бани е със 7 стъпала. На находката се натъкна екипът на Мая Вапцарова по време на снимки за документален филм.

„Тръгнахме преди няколко години от Кюстендил, като изследваме Коридора между Слънцето и златото, и така стигнахме до Източните Родопи“, разказа тв режисьорката. „Обходили сме почти целия район на Крумовград, Джебел и Ивайловград. Златото обикновено го търсят там, където има черен камък, а в Минерални бани това са Орлови скали, Черната скала и мините. Възможно е часовникът да се окаже от епохата на прототраките, но това няма да го коментирам“, обясни Мая Вапцарова.

слънчевия часовник„Веднага щом се натъкнахме на улея и стълбичките позвъних на моите приятели астрономи. Първото нещо, което ме попитаха те беше дали виждам някъде в улея отвор. Имаше такъв. Наложи се да прекараме пет часа на мястото, без да мърдаме, защото те ни посъветваха да пъхнем права пръчка в улея и да следим пътя на сянката на всеки час. Оказа се, че на всеки астрономически час тя попадаше на различно стъпало, което беше наистина уникално и си заслужаваше клеченето с часове на слънцето“, разказа още Вапцарова.

Астрономите поискали от екипа на Мая Вапцарова да измерва на всеки половин час дължината на сянката и ориентацията и към посоките. Слънцето се движи по небето и за 1 час изминава 15 градуса с постоянна скорост. Ако имаме часовник, който е равнината, в която се движи Слънцето, то той показва тези ъгли, твърдят астрономите. С помощта на специален кръг съобразявайки се с изместването на земната ос, те изчислили, че часовникът е минимум отпреди 5 000 години, но при по-прецизни изчисления може да се окаже, че възрастта му може и да е до 10 000 г. Според тях, този часовник наистина е уникален и чрез него могат да се отчитат не само часовете, а минутите, секундите и дните, така, че той едновременно с това изпълнява функцията и на календар.

слънчевия часовникМястото, където се намира часовникът е наистина трудно достъпно. Минава се през много тесен проход между две скали. Има и много змии, така че за хора без специална екипировка е немислимо да го достигнат, охлади мераците на стотиците ентусиасти Мая Вапцарова. След няколко седмици тя възнамерява да отведе там своите приятели астрономи за да направят прецизни изчисления за  слънчевия часовник на прототраките.

Изследователи от университета в Базел откриха Един от най-древните египетски слънчеви часовници бе открит преди месеци от изследователи от университета в Базел. Те се натъкнали на него докато разчиствали входа към гробница в Долината на царете. Часовникът представлява плосък варовиков камък, на който е нарисуван полукръг с черна боя, разделен на 12 секции от по 15 градуса.

слънчевия часовникВ процеп в средата на основата е поставена дървена или метална стрела, която е хвърляла сянка и е показвала часа. В средата на всяка секция има малка точка за по-точно измерване. Вероятно с него са измервали работното време. Слънчевият часовник е намерен в район с каменни колиби, обитавани през XIII в. пр. н. е. Гробницата, пред която е намерен часовникът, е с номер KV 64. Тя е открита през 2012 г., а вътре археолозите намират саркофаг с мумия на жена, която се казва Нехемес Бастет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кирил Кирилов
Кирил Кирилов
07.05.2013 13:21 13:21

Първата снимка горе изобщо не се отнася до община Минерални бани, а е обект до град Белоградчик. Правена е от мен на 13.3.2011 и е публикувана за пръв път на 15.3.2011 в блога ми kikowsky.blog.bg. Напълно некоректно е тази снимка да се показва в тази новина, още повече, че никога не ми е искано разрешение за това. Редно е снимката да се премахне от статията.
Ето линк към оригинала: http://kikowsky.blog.bg/photos/97628/original/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%84%201/11.jpg

Haskovo.info
Haskovo.info
07.05.2013 13:37 13:37

Това са снимки, изпратени от община Минерални бани. Актуални снимки и видео репортаж очаквайте по-късно!

ловец
ловец
07.05.2013 21:42 21:42

това нещо се намира в землището на с.Ангел войвода,общ.Минерални бани,обл.Хасково в местността ,,АСАРА“ и снимките са реални от там.

Кирил Кирилов
Кирил Кирилов
08.05.2013 8:43 8:43

Виждам, че след вчерашната ми намеса с цел да защитя авторското си право над въпросната снимка и да предпазя читателите и администраторите от заблуждение въпросната снимка е премахната.
Благодаря на администраторите за адекватното действие!

Back to top button