Регион

Връщат блясъка на античната вила „Армира“ с 1,7 млн. лева

РеставрацияПърва копка по реставрацията на античната вила „Армира“ край Ивайловград бе направена днес. Тя се прави по проект, който е на стойност 1 771 594,68 лв. и се финансира от Оперативната програма „Регионално развитие“, съобщиха от пресцентъра на община Ивайловград.

Армира“ – този прекрасен театър на паметта, е нещо изключително, което ще допринесе за просперитета на община Ивайловград и целия регион. Реставрацията е насочена към бъдещето на този райски кът на България и Европа, част от Родопа, родината на боговете на траките, на Орфей – великият певец на античността. Това каза по време на официалната церемония авторът на проекта арх. Юлий Фърков. Той и екипът изследователи посветиха проекта за реставрация, експониране и ревитализация  в памет на доц. д-р Янка Младенова от Националния археологически институт към БАН – археологът, благодарение на който през 1964 г. е спрян първоначалният план за строеж на язовир Ивайловград, с което става възможно запазването на римската вила за поколенията.

Според кмета на общината Диана Овчарова само през почивните дни границата са преминали над 12 000 души. Не всички са посетили Ивайловград, но 500 от тях са отделили време, за да се насладят на красотата на нашата гордост – античната „Армира“, а това е в пъти повече, отколкото за предишни периоди, каза Овчарова. Тя е убедена, че инвестицията в областта на туризма и опазването на културно-историческото наследство е инвестиция в бъдещето.

Смята се, че вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост и е най-богатият разкрит по нашите земи частен дворец от началото на хилядолетието. Построена е през втората половина на I в. сл. Хр. от виден тракийски аристократ. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета. „Армира“ е просъществува до IV в. сл.Хр., когато е опожарена след битката при Хандрианопол.

Проектът по реставрацията трябва да приключи през ноември 2013 г. Ръководител на целия проект е доц. Д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт и музей – БАН. От община Ивайловград се надяват, че успешното му изпълнение ще допринесат за превръщането на района в предпочитана туристическа дестинация.

 Реставрация  Реставрация

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
10.05.2013 15:54 15:54

някои ще гушни многото пари…

Back to top button