Хасково

Географията предпочитана за втора матура, расте интересът към биологията

матура, архив2 191 зрелостници от региона са подали заявления за явяване на задължителната матура по български език и литература, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов. Изпитът по БЕЛ е насрочен за 21 май.
За втория задължителен зрелостен изпит, който е по учебен предмет по избор от задължителната подготовка, заявления са подали 2 250 ученици. Той ще се проведе на 23 май. И тази година най-много зрелостници са избрали като втори задължителен изпит географията – 850. Прави впечатление обаче, че желаещите да се явят на изпит по география са намалели в сравнение с миналата година. В същото време има по-голям интерес към биологията. Миналата година на матура по този предмет са се явили 483 ученици, а тази година заявления са подали 616. Може би това се дължи на факта, че географията не е изпит, който може да се издържи, ако не си подготвен. Освен това с биологията има много възможности за кандидатстване, включително и в Медицинския колеж в Хасково, коментира Иван Панайотов.

13 зрелостници са подали заявления за явяване на трети изпит по желание – по математика, география, химия, биология и английски език.

Възможно е тези цифри да се променят, защото ако учениците имат поправителни изпити, не могат да се явят на матура, уточниха от Регионалния инспекторат.

Всяка матура ще се проведе под формата на тест и включва учебно съдържание, изучавано в задължителната подготовка от 9-12 клас.  Част от въпросите са с няколко възможности за отговор, само един от които е верен, при други въпроси се дава кратък свободен отговор. По български език и литература, история, география, философия, чужд език и математика зрелостниците ще трябва да създават и кратък текст или да решават задача. Всеки изпит трае 4 астрономически часа, а оценките от него са окончателни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button