Хасково

Проф. Милчо Василев: В криза празникът на българския фолклор е победа

Китна ТракияКато победа в условия на криза определи 48 Фестивал на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Тук в сърцето на Тракия винаги става един хубав празник. Удовлетворен съм от факта, че нивото на вокалните групи, на самодейците се покачва.

Китна ТракияТози автентичен фолклор се развива. Първо всички се стремят да пеят много по-чисто отколкото по-рано. Получава се приемственост. Казвам го от гледна точка на факта, че държавата ни въобще не обръща внимание на фолклорното си изкуство.

Добре, че са общинските ръководства, за да може да съществува това изкуство. Българина има духовна потребност от него. В този смисъл празника на българския национален фолклор е победа“, коментира пред Haskovo.info проф. Василев, който е председател на журито на първа сцена.

Китна Тракия„Всяка година Китна Тракия се обогатява. За това е показателен и фактът, че тук има участници от 7 до 87 години„, допълни народният певец Тодор Кожухаров, който председателства журито на втора сцена.

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ се провежда за 48-ми път. На традиционното място на Кенана ще се изявят 83 фолклорни танцови и певчески групи и 91 индивидуални изпълнители. Участниците в събора са от 21 общини в цяла България, подчерта в словото си председателят на Общински съвет – Хасково Иван Иванов, който откри форума.

Веднага след него Народния  оркестър към общината със солисти Тонка Колева и Фанка Койнарова отправиха своя поздрав към любителите на фолклора с половин часов концерт.

Китна Тракия Китна Тракия
Китна Тракия Китна Тракия
Китна Тракия Китна Тракия
Китна Тракия Китна Тракия

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button