Регион

Празникът на черешата изпревари черешите

ПразникътПразникът на черешата в димитровградското село Крепост тази година изпревари черешите. Причината за това са малкото количество валежи, които забавиха брането на сладкия плод. Все пак организаторите от местното читалище с помощта на земеделски производители бяха осигурили по едно панерче череши за всеки от участниците и специалните гости, дошли на празника.

Производителите се оплакаха , че заради сухата година плодът  е малък. Затова и днес търговията на пазара за череши край Крепост вървеше вяло, а килограм от сладкия плод се харчеше от 1,50 до 5 лева. Търговците намаляха цената непрекъснато, за да могат да пласират продукцията си.  

ПразникътЗаедно с Празника на черешата в село Крепост за 14 път се проведе Националния фолклорен събор „Читалището – храм на българския дух“. Това е конкурс, в който 35 колектива от общините Хасково и Димитровград се представиха с песни, танци и обичаи. Участниците бяха оценяване от жури с председател Николай Николаев от Стара Загора.

Третият повод днес крепостчани да празнуват е паното „Фолклорен празник“, който художникът Христо Панев нарисува във фоайето на местното читалище.

Това е фрезкова живопис с графични елементи. Мисля, че стои много ефектно. Старал съм се паното да е изградено в светла и лека тоналност, тъй като трябва да се възприема отблизо“, коментира пред Haskovo.info Панев.

Специални гости на тройния празник в село Крепост бяха председателят на Общински съвет – Димитровград Стефан Димитров и неговият заместник Димитър Петров.

И тъй като на Празника на черешата в село Крепост череши не се предлагаха, търговията на понички, близали и локуми вървеше с пълна пара.

Празникът Празникът
Празникът Празникът
Празникът Празникът
Празникът Празникът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button