Хасково

Канят вицепрезидента на водосвет в Одрин

ОдринНова православна камбана ще огласи утре българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин. На тържественото освещаване се очаква вицепрезидента на България Маргарита Попова. На път за Турция тя ще направи кратък престой в Свиленград, където ще поднесе цветя пред внушителния паметник на българските войници и офицери, загинали в битката за Одрин през Балканската война.

Водосветът започва в 11 ч . Рано сутринта за българската светиня потеглят групи от Хасково, Любимец, Свиленград и други селища от региона.

Средствата на новата камбана са събрани чрез национална дарителска акция, организирана от Отечествения съюз. Както Haskovo.info писа, идеята е на хасковската структура на организацията. Поводът е 100-годишнината от Балканската война и Одринската епопея и 70-годишнината от създаването на Отечествения фронт, днес Отечествен съюз. Родолюбивата акция е подкрепена от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва , Съюза на тракийските дружества в България, Съюза на ветераните от войните в България и други патриотични организации и граждани. Всички те ще бъдат вписани в „Златна дарителска книга“, която ще се съхранява в храма в Одрин.

Новата камбана е изработена от потомствени майстори в Пловдив. Тя е отлята в по време на Страстната седмица преди Великден . Камбаната е с тегло 300 кг, височината й е 78 см, диаметърът в най-широката част – също 78 см. Гласът й е в съзвучие с останалите камбани на църквата. Надпис напомня за историческия повод- 100 години от Балканската война.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button