Хасково

Хасковлия проучи 240-годишния си род

Христо Георгиев64-годишният хасковлия Христо Георгиев написа уникална книга за миналото на своя род. Той води началото си от 18 век и включва 25 клона с 209 семейства и близо хиляда потомци. Проучването, озаглавено „240 години род Начкови“ и включващо три села в Южна България, е отнело около 5 години от живота на своя автор.

Въпреки че е със средно техническо образование, той признава, че голямата му любов е историята. Именно тя го подтиква да се зарови в миналото на рода си. Христо Георгиев посвещава голяма част от времето си в проучване на документи в хасковския Държавен архив и църковните кондики в селата Въгларово и Черногорово. За да запълни „белите петна“ в родословното си дърво, пенсионираният хасковлия събира сведения, спомени и стари снимки от 67 души, сред които е и 92-годишна пловдивчанка.

Коренът на фамилията Начкови тръгва от село Буково, Пловдивско, където около 1770 – та година живее основателят на рода Атанас. През 1883-та кръстеният на него внук, когото хората наричали „Начко“, купува 300 декара земя във Въгларово и се преселва там. Дядото на изследователя Христо Георгиев е първият кмет на селото след Освобождението и управлява цели три мандата. Негова е заслугата за създаването на местно училище, както и за благоустройството на Въгларово.

През 1899 година овдовелият кмет Иван Митев се жени за вдовица от село Черногорово, с която отглеждат общо 12 деца. Днес потомците на рода Начкови са пръснати по целия свят. Сред тях има инженери, икономисти, музиканти, певци, физици, специалисти в авиацията, кибернетиката и военното дело. Фамилията се гордее и с лекарка, член на Кралския колеж по акушерство и гинекология, която живее със семейството си в Англия и работи в Университетската клиника в Оксфорд.

Мечтата на Христо Георгиев е да събере потомците на Начкови на родова среща във Въгларово на 2 август. „Убеден съм, че годините потъват в миналото и само написаното за предците ни ще запази спомена за тях, ще извади имената им от забрава и ще ги съхрани за поколенията“ – сподели пред Haskovo.info родолюбивият хасковлия, който се надява да има още последователи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
pensioner
pensioner
23.05.2013 21:49 21:49

Za jalost nqma koi da se zaintriguva ot tazi istoriq. Nqma koi da q kupi tazi kniga. Kipi bezsmislen trud.

Анонимен
Анонимен
25.05.2013 7:54 7:54

Абе, какво ме интересуват глупостите на КИЛЕСТИРА
Христю,книга написал,сам ли я е написал или някой рецензент е написал всичко?Христю КИЛИСТИРЯ навремето в у-ще св.св.Кирил и Методий не можеше да сметне 2+2 колко прави и беше един от най слабите у-ци,сега книга,проучил родъ си.Ристьо,Ристьо,вятър та вей на бял конь въ,Килестирь…

Back to top button