Хасково

Местата в гимназиите почти два пъти по-малко от кандидат – гимназистите

Седмоклласници1 144 са местата в елитните гимназии в област Хасково тази година. Те са разпределени в 23 профилирани и 21 професионални паралелки, съобщи за Haskovo.info началникът на Регионалния инспекторат по образования Иван Панайотов.

Нови специалности за завършилите 7 клас предлагат само три училища. Това са Финансово – стопанската гимназия, където за първа година се осъществява прием за „Организатор интернет приложения“, Професионалната гимназия по селско стопанско със специалност „Агроеколог“ и Професионалната гимназия по селско стопанско и икономика в Свиленград, където ще привличат ученици със специалност „Аниматор в туризма“.

С каква оценка ще се влиза в елитните гимназии все още не е ясно. Ако двойкаджиите на външното оценяване по български език и математика не са много, тази година може да се окаже, че тройката няма да осигурява прием в профилираните гимназии.

Haskovo.info припомня, че на изпита по български език се явиха 2 025 ученици, а на изпита по математика – 2 031.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читателка
читателка
28.05.2013 8:42 8:42

Като недостигат места да открият нови паралелки, всяко година нещата се променят, къде да учат децата ни и защо на такава крехка възраст трябва да ги пращаме в други градове. Предлагането да бъде гъвкаво и според търсенето, не сковано с години! РИО да се размърдат и да направят нещо по въпроса, за да има къде да учат децата ни и да си останат в града, не да ги прогонваме от 7-ми клас!!! Що за нехайство?!

друга читателка
друга читателка
28.05.2013 17:32 17:32

Че защо пък да не може? В цял сват търсенето определя предлагането, тука не можело…. Бреее!!! Закостени разбирания…е тва е ще….От тука тръгнахме и пак до там стигнахме! И никой не говори едната година да се откриват паралелки, а другата да се закриват! Откритите ще си съществуват…Кой иска да ги закрива?
Но явно тоз град си заслужава съдбата и това е! Просто е това -друго няма! За какво образование говорим, за к’ви гимназии…к’ви 5 лв в Хасково бе? Тя системата не я бива, толко тромава, че с кран не мож я премести, сетне децата тъпи били и да се съревновали най- умните… Ем да се съревновават тогава!

А
А
28.05.2013 17:10 17:10

За мен да имаш тройка не е успешно издържан изпит… и кои са само тези 2 училища в Хасково…. А и не може всяка година да се откриват нови паралелки заради броя на учениците, а на следващата да се закриват, защото броят им е по-малък!!!!

читателка
читателка
28.05.2013 16:51 16:51

Тук става дума за деца успешно издържали изпитите си, а и в Хасково училищата с обучени ев 8 клас са 2. И още нещо ЗАЩО нпр. в димитровградската математическа гимназия броят на паралелките е колкото в хасковската, при положение че Д-град с пъти е по-малък от Хасково и хасковлийчета трябва да пътуват за да учат там, защото има места бол?!

А
А
28.05.2013 15:46 15:46

Няма значение, че не става дума за университет… само за тогава ли трябва да се учи по-усилено. Първото, което е,не е гаранция, че всички тези 2000 деца ще вземат изпитите и ако вашите деца са от най-добрите тогава няма какво да се притеснявате дали ще влязат или не, ако са се потрудили достатъчно, труда им ще бъде оценен като бъдат приети там където искат… Училищата в Хасково, които приемат след 8-ми клас не са само 2,а са повечето от града. Паралелките след 7-ми клас са направени за най-добрите от най-добрите, така че ако искате децата ви да са в гимназии след 7-ми клас, натиснете ги да учат…

читателка
читателка
28.05.2013 15:20 15:20

Тук не става дума за университет, а за гимназия все пак и е нелепо в областен град местата да са двойно по-малко от децата, къде да идат да учат. не става дума и за слаби ученици и двойкаджии. Разбира се, че най-добрите ученици ще идат в по-добри специалности, а по-слабите в каквото остане, но да няма места за половината деца това не е нормално. Освен това обучени ев 8-ми клас предлагат само две училища и това не рещава въпроса. Трябва да се действа според ситуацията, предлагането да е според търсенето, ако преди години нямаше деца, сега има и трябва да ги задържим, а не прогоним. Да се създадат още и нови паралелки с модерни специалности!

Без име
Без име
28.05.2013 15:19 15:19

Преди време Се*ахтин Исмаил От Общинския съвет ни посъветва, че е по- добре децата ни китайски да учат, имайки предвид пазарно оринтираната икономика в страната! Инспекторите от РИО ни ориентират към Свиленград за по- нататъшното юношеско доразвитие….На времето Доган каза, че пътя на Европа минава през Босфора, което май си беше и живата истина! Затова най- добре към Анадола…вместо да се мотаем с тез преходни звена! Пък докато децата ни се изучат там да палим по една свещ в останалите църкви и да се молим да дойде ума на експертите от РИО! Ако не заради децата ни, поне заради заплатите им, дето са получавали, докато си разхождат костюмите!

A
A
28.05.2013 15:14 15:14

Ами нормално местата да са по-малко… вие какво искате … местата да са равни с броя с кандидат-гимназисти, та тогава всички ученици да са спокойни че с тройка ще влязат… тука е борба за места… целта е всеки да се бори за по висока оценка на изпитите с цел да влезе там, където иска…. който не е учил достатъчно няма да влезе след 7-ми клас, ще влезе след 8-ми та да му е за урок за учи повече за следващата година. Какво е това всички се научиха така, без да полагат усилия да получават това, което искат, ми не става, трябва да се озорят малко!!!

друга читателка
друга читателка
28.05.2013 10:31 10:31

Може ли уж голям областен град да няма места в гимназиите бе? Хората се чудят как да привлекат инвестиции тез молумници от РИО ще ми ограничават местата! Щяли сме да си изпращаме децата в Свиленград в митническа паралелка! Какво развитие има в Свиленград? Колко министри от там трябва да внедрим в тогавашния кабинет, че да ни направят децата митничари? И от колко ли митничари ще има нужда Митница Свиленград след 10-15 години, ако изобщо не е закрита тогава!? Агроеколози ще ги правим….още малко и да ги пратят по селата патки да пасат и изобщо БОГОПОМАЗАНИТЕ ОТ РИО да си стоят цял ден пред лап топите и да се ограмотяват те! Щото май на тях им липсват първите 7 години!Такава заспала система в това Хасково, че нямам думи…Ни училища, ни университети, ни образование…ни болници….Кмета крадял от строителство и пътища…ми ще краде, но направи за града! Тотално го промени ….а там, където не се намеси всичко не само, че спи, ми и в каменната ера ще ни върнат! В Свиленград! От Хасково ще ходим в Свиленград! Съвета на РИО…..Я се махайте от запазените си места, като не можете да вършите работа и ги освободете за млади и креативни хора с идеи за развитие!

А
А
28.05.2013 17:47 17:47

Други години като няма кой да запълни паралелките какво да ги правят????? Ще се съревноват много ясно, трябва да разберат, че нищо не им е в кърпа вързано и човек трябва да се бори за да го постигне !!!!

Back to top button