Хасково

Историци с нов прочит на събитията около 9-юнския преврат от 1923 г

КонференциятаМалко познати факти за управлението на Александър Стамболийски представи на днешната регионална конференция научният и ръководител проф. Милен Куманов. Доклад за хасковски регион по време на на правителството на БЗНС прочете д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей.

Тя припомни, че преди 90 г в Хасково е произнесъл последната си публична реч водачът на БЗНС и министър-председател на България в периода от 1919–1923г. Д-р Стефан Димитров от общинския музей в Свиленград говори за бежанския въпрос в тогавашната околия по време на земеделския режим. С доклади за периода, предшестващ преврата, и за последвалото Септемврийско въстание във форума участваха и Добромир Атанасов от Харманли и Николина Умурска от Димитровград. Меричлери продължава да тачи историческата дата и избра 23 септември за празник на града, подчерта историчката.

Чух много нови неща, извлечени документално, похвали докладчиците проф. Милен Куманов. Той нарече музейните служители и краеведите в регионите „пчелички на нашата история с принос, без който няма истинска наука“.

Младата изследователка Десислава Костадинова представи току що излязлата си книга „Политическите възгледи на проф. Александър Цанков“ – най-обругавания политически деец в България. Поставих си задача да очертая сложния път, който извървява проф. Цанков , министър-председател на страната ни от 1923 до 1926 г. , от симпатиите си към социалистическите убеждения към резкия завой надясно, каза авторката. Тя подари екземпляр от своя труд на хасковския музей.

Конференцията Конференцията

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button