Хасково

Роси Димова празнува юбилей със стихосбирка

СихосбиркатаСекретарят на читалище „Пейо Яворов“ Росица Димова отпразнува 60-годишния си юбилей с представянето на стихосбирката си „Жена да бъдеш“.

Анализ на първата поетична рожба на Росица Димова направи поетът Иван Маринов. Книжката съдържа 32 стиха, разделени в 5 цикъла – „Тя, само тя е майката любимата…“, „Забързаното мое утро“, „Очакван дъх на пролет“, „Родина“ и „Жената пътешественик“.

„Всеки, който е прочел докрай сборника може без усилия да дешифрира откровените изповеди на авторката„, смята Маринов.

Сихосбирката„В стиховете читателите ще открият облика на една жена: майка, любима, дъщеря, грижовна и забързана, жената, обичаща своя род и родина, жената – пътешественик.„, казва Роси Димова за своята стихосбирка.

„Жена да бъдеш никак не е лесно – да носиш отговорности, да вдъхваш сила. Зад тази борбена, но крехка жена неотменно стои една любов – единствена, любов голяма, любов за двама. И обичта става като медовина – колкото отпиваш, толкоз те опива. По-щастлива орисия от тази обич няма.“, каза за Роси Димова по време на представянето на стихосбирката един от най-близките й приятелки Донка Паскова.

СихосбиркатаРосица Димова е възпитаничка на гимназия „Иван Вазов“ в Стара Загора. През 1974 завършва полувисш институт за културно просветни кадри, а по-късно и ПУ „Паисий Хилендарски“, спец. „Управление на културата“.

Работата на Росица Димова като секретар започва в читалището на село Стамболийски. През 1987 година е избрана за секретар  на читалище „Коста Марков“ в хасковския кв. Хиаря. От 1998 година е секретар на читалище „Пейо Яворов“.  

През 2007 година получава грамота от Министерството на културата. Тази година по случай 24 май Роси Димова е наградена с грамота „Златен век“. Община Хасково я удостои с плакет и поздравителен адрес по случай 30 години читалищна дейност.

Роси Димова е автор на сборника „Коледарски песни и Благословии от Хасковско“.

Сихосбирката Сихосбирката
Сихосбирката Сихосбирката

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button