Регион

Тракийци почетоха паметта на загиналите на „Илиева нива“

Илиева ниваДесетки тракийци от цялата страна се включиха в третия финален етап на похода „По стъпките на спасението“ от с. Планинец до Илиева нива. Походът сложи началото на мероприятията по повод Националния младежки тракийски събор „Илиева нива“ и 100 години от балканските войни, съобщават от община Ивайловград.

7 потомци на тракийци се осмелиха да преминат по целия маршрут на похода, който стартира на 30 май 2013 г. от връх Орлов кладенец ( Коджаеле) през с. Горни юруци (Горно Юруклер) до с. Гугутка (Арнауткьой), продължи на 31 май от  с. Гугутка  през с. Пъстроок (Алагьозлер) до с. Планинец (Джебилер) и завърши на 1 юни от с. Планинец (Джебилер) до параклиса „Света Петка” на мемориален комплекс  „Илиева нива”.

Домакините на събитието кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов приветстваха събралите се да преклонят глава и положат цвете в памет на жестоко избитите над 200 тракийчета.

Честванията завършиха на площада в Ивайловград с невероятния спектакъл „България през вековете” на ансамбъл „Българе” и тържествена заря в памет на загиналите.

 Илиева нива  Илиева нива
 Илиева нива  Илиева нива

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button