Хасково

Представиха книга под знака на трагичен юбилей

КнигатаНа 100-годишнината от разорението на тракийските българи бе посветено представянето на книгата „Кървавата 1913 г“ от Георги Петков.  Тя разказва за жестокостите на турския башибозук и части на редовната турска армия в ивайловградското село Гугутка преди век.

Трагичните събития са сравними с кланетата при Батак и днешно Маджарово, каза писателят Петър Василев, който представи второто издание на книгата на срещата с читатели, организирана от Тракийското дружество и читалище „Тракия“.

„Кървавата 1913 г“ е истински мемориал на Гугутка, по-дълготраен от гранита, допълни той.  Изпълних бащината заръка  и  по спомени и документи написах тази своеобразна история на моето село,  която е най-голямото ми богатство , смята авторът. Иначе всичко щеше да потъне, казвали неговите земляци.

Председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев пожела книги като тази да не остават по рафтовете, а да бъдат препрочитани,  а жертвите на зверствата да не бъдат забравяни от поколенията.

Книгата Книгата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button