Хасково

Педагози разискват финландския модел на гражданско образование

Иван ПанайотовФинландската образователна система, призната за най-добрата в света, се основава на доверие и отговорност. Учителят е безспорен авторитет, който има пълна свобода по отношение на учебните планове и програми. Учителската професия, добре заплатена там, е привлекателна и в педагогическите факултети 10 кандидат-студенти се борят за едно място. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от Регионалния образователен инспекторат в Хасково.

От 80-те години северната страна няма училищни инспектори. Материалната база е за завиждане – изпълнена с уют и спокойствие. Всяко училище има социален работник и кариерен консултант. Силна е връзката с родителите. Национална гордост на Финландия е и ученето през целия живот: първото училище за възрастни е основано в далечната 1889 година.

Поради различните особености на двата народа и на образователните системи не можем да пренесем този модел едно към едно, но можем да приложим много полезни идеи в нашите училища, каза началникът на РИО Хасково Иван Пайотов на кръглата маса днес в Хасково.

Изработен бе сравнителен анализ на двата региона в сферата на обучението в демократично гражданство, педагози преминаха през обучение по нефоормалното и нетрадиционното образование и си размениха работни визити. Разработено е общо онлайн помагало на български, финландски и английски.

Утре към учителите и директорите на училища в кръглата маса ще се присъедини и проф. Румен Вълчев от Бургаския свободен университет – един от първите изследователи на гражданското образование. Темите, които педагози от цялата област ще разискват, са формиране на граждански умения у нас и във Финландия и ролята на неправителствените организации в този процес.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георгиева
Георгиева
08.06.2013 8:30 8:30

Къде се провежда?
Може ли желаещи да присъстват на място?

RIO
RIO
08.06.2013 8:40 8:40

Дом на учителя. Вход свободен.

СС
СС
08.06.2013 8:50 8:50

Че на нашия модел какво му има????? не дава резултати ли? тези 1ви и 2ри места по световни и регионални състезания и олимпиади да не са на финландците???

НА МАЙКА ВИ П**КАТА
НА МАЙКА ВИ П**КАТА
03.04.2015 17:16 17:16

Този за нищо не става как може да е началник на РИО.

Back to top button