Регион

Свиленградският кмет финансира пътуване до родните места на предците

СрещатаСвиленградчани – потомци на тракийски бежанци от с. Мерхамли /днес Пеплос- Гърция/, посетиха родното място на своите предци благодарение на дарителския жест на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов. Той пое разходите и организацията на това пътуване към миналото в памет на своите роднини.

Преди 100 години, когато турският башибозук нахлува по тези земи, българското население бяга и търси спасение. Четиримата селски първенци, между които и Манол Митрев, прадядо на Георги Манолов, остават в селото, за да го предпазят от погром, разчитайки на добрите си взаимоотношения с местните турци и добрините, които са правили за всички. Надеждите им обаче са попарени: и четиримата са посечени, а селото е разорено и опожарено.

Кървавите събития са описани от проф. Любомир Милетич. История на с.Мерхамли, написана от тракийския деятели изследовател Симеон Лазаров, е публикувана наскоро в сборник на хасковския филиал на Тракийския научен институт 36 години след кончината на автора.

В Пеплос потомците на мерхамлийци бяха посрещнати сърдечно от заместник-кмета на град Фере Николаос Гоцис и кметския наместник Константина Кадоглу. В залата на кметството те разговаряха за миналото на селото и за съхранените до днес народни празници. Домакините от Пеплос разходиха гостите си от Свиленград из някогашната българска махала.
По-късно групата премина и през Армаганската долина, където на 25 септември 2013 г. са намерили смъртта си близо 80 българи, насилствено прогонени от родните им места.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button