Хасково

Гъсеници изяждат горите край хасковските села

ГъсеницаГъсеници масово изяждат горите край Хасково, сигнализират читатели на Haskovo.info, притеснени, че през лятото дърветата са без листа.

Преди години гората се третираше с химикали и нямаше толкова много гъсеници, а сега 80% от дърветатата са поразени, разказват селските кметове. Проблемът се вижда с просто око в горите край Александрово и Брягово например. Листата на огромна част от дърветата са изядени.

Специалистите са запознати с проблема. Според тях масовото нашествие на гъсеници по горите се случва веднъж на 8-10 години. От Общинското лесничество в Хасково обясниха, че тази година е пикова в развитието на гъсениците.

Въпреки че повечето листа са буквално изгризани от гъсениците, горските смятат, че гората ще успее да се възстанови до около месец, защото новите листа вече са „пукнали“. Трябва обаче да се вземат мерки за догодина. За целта вече са пуснати сигнални листове, за да се предвиди пръскане с препарати. Дали обаче ще се намерят пари за това, ще стане ясно тепърва.

Видео Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
лило
лило
13.06.2013 8:57 8:57

като не се пръска така е

Back to top button