Хасково

Родители от „Република“: И в къщи е добре да говорим на български

ЦДГ ЕлхицаС децата, чийто майчин език не е българският, е добре да се комуникира на български и в къщи. До този извод стигнаха родители на възпитаници на ЦДГ №11 „Елхица“ в хасковския квартал „Република“, които преминаха обучение в Училището за родители към детското заведение. То отвори врати по проект, имащ за цел да даде шанс за равен достъп до образование и качествено обучение.

Сред родителите, включени в дейностите по проекта, бе Минка Иванова. Хасковлийката е възпитаничка на ЦДГ „Елхица“, а днес 5-годишният й син Сергей учи в същата детска градина.

Проектът ми хареса. Досега в къщи ние говорехме на турски и така лишавахме децата си от възможност да им помагаме в учебния процес, да вършим много неща заедно. Сега след като преминахме обучение по проекта започнахме да говорим с децата си на български, каза Минка, която е участвала в обучение на тема „Права и отговорности на децата“.

ЦДГ Елхица

Минка Иванова

За нея проектът е успешен, тъй като малкият Сергей вече говори по-правилно български език. Прави разлика между родовете, между единствено и множествено число.

Освен Минка Иванова в проекта на ЦДГ „Елхица“ №11 са били включени още около 40 родители и 64 деца.

Малчуганите, чийто майчин език не е българският, са преминали допълнителна подготовка по български език и литература. Получили са и безплатни учебни помагала. Реализирани са 2 безплатни театрални постановки, както и концерт „С ритми и багри“, за който ръководството на градината е закупило чисто нови сценични облекла.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.06.2013 13:05 13:05

Иди в Турция и претендирай за Български.Даалии,цигани,майчин език,САПУН ваща мама,САПУУН…

Мария
Мария
14.06.2013 9:45 9:45

Всички тези дебели лелички дали са стъпвали в кв.“Република“? Знам как се включват в проекти и как се посещават дейностите! А няма циганка или туркиня,която да каже,че е било по добре да говорят на български у дома си!!!! В „Република“ децата на по 7-8 години не знаят и дума на български!

Back to top button