Хасково

Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра

Майката на ЧакъраВърховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра.

Тричленният съдебен състав с председател Лидия Стоянова е приел за основателно решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който е установил, че по делото „Димов и други срещу България“ е извършено нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

В решението си европейските магистрати са записали, че е допуснато нарушение на задължението на държавата да разследва ефективно обстоятелствата, при които харманлиецът е загубил живота си.

В мотивите си върховният касационен съд изтъква още една констатация на европейските съдии, че подходът при разследването на смъртта на Чакъра е също в противоречие с Конвенция.  Причината е, че след акцията по задържането на харманлиеца е взето решение да не бъдат разследвани и съдени членовете на отряда за борба с тероризма, участвали в акцията, с цел да се запази в тайна тяхната самоличност. Това действие Европейския съд нарича „порок на разследването, който подкопава възможността да се установи самоличността на отговорните лица“.
Това дава основание на Върховният касационен съд да върне делото за ново разглеждане на Пловдивската окръжна военна прокуратура.

Haskovo.info припомня, че при акция през 2003 година Тодор Димов – Чакъра е трябвало да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, тъй като е предоставял жилището си за сексуслуги. Операцията по задържането му е част от обща кампания за издирване на осъдени, които са на свобода.

Макар че е известно, че Чакъра е сам в къщата, в операцията по задържането му участва рекордно количество полиция – 39 полицаи от Регионална служба „Полиция“ в Харманли, шестима полицаи от РДВР- Хасково, 16 души от РПУ – Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма(СОБТ), 19 служители на гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР и накрая – лично главният секретар на Министерството на вътрешните работи Бойко Борисов. По негова заповед Чакъра е обстрелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли, а после следствието приема, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.06.2013 22:25 22:25

Да видим Боко дали може да носи отговорност за действията си. Като длъжностно лице е издал заповед и разрешил да бъде убит човек. Квалификацията е предумишлено убийство по особено мъчителен начин и даже си имаме публично самопризнание на виновно лице. Преките извършители – стрелците с гранатометите са изпълнявали неговата заповед , макар и незаконна и която е можело да откажат да изпълнят ( ама де толкоз акъл и знания в „барети“ и полицаи ?). Интересно е да се разкрие автора на „идеята“ за тази стрелба. Обаче има редица други тактически методи за залавяне на въоръжено лице, оказващо съпротива.
Убийствата извършвани от полицаи в държавата чрез използване на неоправдано насилие, побоища и несъответно оръжия станаха прекалено много .
Комай остава да ги въоръжат с огнехвъргачки и да почнат да правят претърсвания в домовете като влизат с бронетранспортьори направо през стените.
Впрочем тази „акция“ показва „професионализма“ на измисления „генерал“ -главен секретар. Със сигурност подобни „акции“ и по такъв начин се провеждат само в някои страни от Централна и Западна Африка където едното племе коли другото а после обратно.

Анонимен
Анонимен
14.06.2013 10:55 10:55

До гост,
ти беше ли там,Чакъра стрелял ли е по тебе с АК-47,залягаше ли по калта простако че коментираш???
ДА ТИ ГО НАЧУКАМ,НА ТЕБЕ И НА НАЙ МИЛИТЕ ТИ ОКОЛО ТЕБЕ…

ЕВРОТО
ЕВРОТО
14.06.2013 11:00 11:00

Паричките какво ли не правят?Майка му пееше други песни тогава…когато синът и я изгони по чорапи от вилата дааа…

МИНАТА
МИНАТА
14.06.2013 11:02 11:02

Ами дворчето що беше заредено с противопехотни мини?

Анонимен
Анонимен
14.06.2013 11:33 11:33

Чети присъдата осъждаща България заради малоумния ви Вожд, мутра-комуне

омерзителното в цялата история е, че сте готови да екзекутирате човек, па макар селски апаш, заради 5 минути по телевизора

Екс ченге.
Екс ченге.
14.06.2013 14:45 14:45

Тоя селски апаш,ако беше пуснал твоята дъщеря в бардака си,как щеше да ти е?А на мен не ми е до Боко тиквата защото иначе искаме ред и закон.А това че се стреля по униформени полицаи и служители на редъ,това законно ли е?
Малко те псува оня по горе…

Анонимен
Анонимен
14.06.2013 14:46 14:46

„Отгоре“ предварително е било планирано не да бъде задържан а премахнат Тодор-чакъра. Причината е била не в това,че трябва да отива да си излежава 6-месечната присъда в затвора,а да му бъде затворена завинаги“ устата“-тъй като е знаел много тайни в които са били замесени-/депутати,висши полицаи и митничари/.Дори предходният ден е пил кафе в центъра на Харманли,където е заявил пред приятели,а също и пред някои полицаи с които се видял, че вече си е приготвил багажа и щял да отива доброволно в затвора в Ст.Загора.Между другото Тодор-чакъра и имал много лични и приятелски контакти с полицаи от РПУ-Харманли-тъй като той много често е зареждал автомобилите на полицията с гориво/ с лични пари/а също и няколко полицаи много пъти са му били гости и са ползували….жилището му. Оттук става ясно,че ако операцията е била организирана от РПУ-Х-ли – то предварително Чакъра е щял да бъде информиран. И накрая нещо твърде странно и интересно-възможно ли е Тодор-чакъра да е най -опасният престъпник в Харманли,като през същият период в Харманли и то точно на „Изворът на белоногата“ пре*иваваха и живееха не безизвестните : Иво Карамански, Иван Доктора,Мишо от Свиленград и др. и др. Също много често е минавал и се появявал и директора на РДВР-Хасково. По време на операцията Тодор-чакъра- нито е хвърлял гранати,нито е стрелял по полицаите. Той просто не се е предал и за да не избяга е направо бил убит с гранатомет…..

Back to top button