Хасково

Стрелба с лък и арбалет очаква посетителите на Мезек

МезекВоенен лагер, обсада на българска крепост, двубой и мирни преговори между войските ще се разиграят на Средновековната крепост край с. Мезек на 19 юни. Атрактивната възстановка на исторически събития от средновековната ни история е част от програмата за откриването на изцяло реставрираната крепост с цел подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на Средновековната крепост и Тракийската гробница в с. Мезек, съобщават от община Свиленград. Дейностите са част от проект на стойност над 3 милиона лева.

Възстановката ще се разиграе вечерта от 21:00 часа. Тя ще представи лов на глигани, тракийски оракул  и погребение на знатен тракийски аристократ. Възстановките са на открито, сред естествения декор на двата исторически обекта. Битът и животът на траките – IV-II в. пр. Хр., и на войните от средните векове – XI-XIV в., ще бъдат пресъздадени чрез интерактивна мултимедия и популярни български актьори. В постановките ще участват Любен Чаталов, Дидо Мачев, Астор. Ще се включат и местни любители актьори, самодейци, спортисти и ученици.

За превръщането на Мезек в център на атракции е закупено специално оборудване, провокиращо любопитството на туристите. Декори на стражева зала и оръжейна са експонирани на крепостта,  а наоколо е разположен военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в автентични костюми. Посетителите ще могат да стрелят с лък и арбалет, да нареждат пъзел или да играят шах с 50-сантиметрови фигури, да хвърлят ласо, да се снимат в царски и рицарски костюми. След многобройните игри ще могат да отдъхнат край 4-метрово огнище, сядайки на дънери и пънчета.

Исторически кът е обособен и в Тракийската куполна гробница. Най-забележителната атракция там са триизмерните холографски копия  на откритите в гробницата златни и бронзови съкровища. Подобна експозиция се прави за първи път в автентичната среда на исторически обект.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Робин Худ
Робин Худ
14.06.2013 14:00 14:00

Значи ще стрелят по нас. Ами тогава да не ходим.

Back to top button