Хасково

ПГДС с нови технологии в мебелното производство

Новите машиниЛазерен гравир, копир фреза и струг – това са трите нови машини, на които от следващата година ще се обучават учениците от специалност „Мебелно производство“ в Професионалната гимназия по дървообработване и строителство в Хасково.
Тези технологии дават възможност да се изработват сложни триизмерни форми или релефи на плочести детайли, обясниха от ръководството на гимназията.

С лазерния гравир могат да се изрязват и гравират детайли от дървесина, пластмаса, гума. Новите технологии изискват от учениците работа с графични програми като AutoCAD и Corel Draw, които са включени в обучението им.

Новите машиниЗа да изрежем или гравираме желаните форми и фигури създаваме файл, който се синхронизира с лазерната машина чрез специален софтуер Laser Cut. Предимството на тази машина е голямата точност на изпълнение и многото копия, които може да направи за минимално време, разказа пред Haskovo.info единайсетокласникът Георги.

Той заедно с още няколко свои съученици е част от експерименталните групи, които от месец се обучават да работят на новите технологии в гимназията.

Новите машиниМашините струват около 30 000 лева. Две от тях са закупени със средства по европейски програми, а третата – с пари от бюджета на училището, обясни директорът на гимназията Александър Батимов.

Сред гостите, дошли да видят новите придобивки, бяха и представители на дърводелски фирми, в които вече трета година ученици от ПГДС „Цар Иван Асен II“ провеждат производствената си практика. Тази година за първи път трупането на нови знания в реална среда за учениците се провежда по програма, която дори осигурява стипендия на бъдещите мебелисти. Така 17 ученици от специалност „Мебелно производство“ освен знания, ще получат и по 310 лева стипендия, допълниха от ръководството на гимназията.

Тази година ПГДС „Цар Иван Асен II“ осъществява една паралелка прием на ученици в специалност Мебелно производство след завършен 7 клас.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ime
ime
14.06.2013 17:24 17:24

de*a tva pgds samo reklami reklami reklami hahaahaaha tva mom4e mqsa na kamilq ot vtorata snimka 🙂

Биб
Биб
14.06.2013 18:44 18:44

Ти пък си мноу убав .. аре гледай си работата бе кретен ; )

Back to top button