Регион

Магистрала Марица „ляга“ върху древния път Виа Диагоналис

РазкопкиУникални находки откриха археолози край границата с Турция. Докато проучвали трасето на бъдещата магистрала „Марица“ те попаднали да част от древния римски път „Виа Диагоналис“, който е свързвал Европа с Константинопол. Оказва, че територията около граничния пункт „Капитан Андреево“ от дълбока древност е била използвана и за различни ритуали.

Не знам как точно са направили така, че едната магистрала трябва да легне точно върху останките от другия път, но е уникално. Това, което попада в нашия обект, е около 130 метра дължина. Една такава отсечка досега в българските земи не е проучвана, коментира днес ръководителят на екипа проф. д-р Васил Николов. Според него още по-уникална е ширината на пътя, която е 18 метра и е над два пъти по-голяма от откритите досега участъци в цяла Европа.

РазкопкиВ същото време на това място са намерени и над 300 обредни структури, които са ползвани от 6-тото хилядолетие преди Христа, чак до средновековието. Този тип комплекси се срещал за първи път в Югоизточна Европа. В центъра е светилище със сграда и ровове, които ограждат територията.

В няколко ями в местността археолозите са попаднали на интересни данни за жертвоприношения от 9-10 век. Интересното при единия скелет, който е плътно до стената, е че е бил със завързани ръце, а в съседната яма има един, вероятно детски скелет, чиято глава е отрязана и се намира до стената на около 60 см от скелета, обясни д-р Виктория Петрова.

Обяснение за странните ритуали, които са се случвали край днешната ни граница с Турция все още няма. Археолозите се притесняват, че няма и да се намери, защото след по-малко от месец работата им трябва да приключи. Те се надяват, че срокът ще бъде удължен, както и ще бъдат отпуснати допълнителни средства.

 Разкопки  Разкопки
 Разкопки  Разкопки

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button