Хасково

Хасковлии мерят височината си по слънцето

АстрономияПо повод на 21 юни – деня на лятното слънцестоене, Астрономическа обсерватория Младежки център“ – Хасково, стартира кампанията „Измери се по Слънцето“. Началото на лятото, което тази година настъпва в петък в 08:04 часа, ще бъде отбелязано с оригинална инициатива на младите астрономи.

В интервала между 13:00 и 14:00 ч. на площад „Свобода“ те ще предложат на гражданите на Хасково да измерят височината си по своята сянка в момента на местното пладне – моментът, когато Слънцето е най-високо над хоризонта. За целта от Астрономическата обсерватория са изработили специален „слънчев метър“. Той показва дължината на сянката на човек с определена височина в дните на лятното и зимното слънцестоене и на пролетното и есенното равноденствие.

Идеята на тази кампания е хората да видят нагледно колко голяма е разликата в техните сенки през различните сезони, а най-малките да научат,  че най-къса е сянката на предметите през лятото, и така да осмислят ролята на Слънцето като основа за измерване на времето. Още нашите прадеди преди хилядолетия са знаели и използвали Слънцето за създаване на часовника и календара, но ние днес малко сме забравили и пренебрегваме тези природни закони, смятат от Астрономическата обсерватория.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button